Bilgi

Yapay Rahim Hakkındaki Gerçekler


Bilim her geçen gün biraz daha olmazları oldurtarak ilerliyor. Her geçen gün imkansız dediğimiz olgular, gerçekleşebilir hale geliyor. Her geçen saniye daha fazla şaşırarak ilerliyoruz. Yapay rahim konusu da bu ilginç ilerlemelerden sadece birisi…

Philadelphia Çocuk Hastanesi‘nde   çalışan bilim insanları yapay bir rahim geliştirdikleri haberini kamuoyuna duyurduklarında hepimiz küçük dilimizi yuttuk. Bu açıklamanın ardından erken doğan 8 kuzu, yapay rahim sayesinde hayata tutunmayı başardı. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde bu uygulamanın insan deneyleri kısmına geçiş yapılabileceği umuluyor. Bu gelişme yeni bir çağa hazırlık mahiyetinde. Maalesef bilinenin aksine pek çok tartışılan sorun ya da pek çok hastalık tarihe karışarak bebek sahibi olmak isteyen ve bu nedenlerden dolayı olamayan kişiler bu şekilde bebek sahibi olacak diye bir şey yok. Toplumun büyük bir kısmını ilgilendiren annesiz veya babasız çocuk sahibi olma arzusu, ya da zigotun ilk oluştuğu andan itibaren 9. Aya kadar bebek gelişimini destekleyecek bir uygulama değil yapay rahim uygulaması. Bu uygulama sadece belirli bir süre için rahim içindeki canlıya zaman kazandırma amaçlı tasarlanmış bir sistem. 

Basitçe sistemi özetlemek gerekirse;

1- Prematüre yavru steril bir keseye alınır.

2- Beslenebilmesi için kesenin içine yapay amniyotik sıvı eklenir.

3- Yavru, göbek bağından nakledilen oksijenli kan vasıtasıyla nefes alır.

4- Dışarıdan özel bir aygıt kan içine oksijen pompalıyor.

5- Besin değeri azalan kesedeki sıvı, yavru canlının atıklarıyla dışarı atılır.

Mekanizma bu kadar basit bir o kadar da gelecek için komplex. Ancak, umut vaat edici. Erken doğum yüzünden ölen bebekler, herhangi bir hastalık yüzünden erken doğan bebeklerin yaşama şansını oldukça artıracağa benziyor.

Gelecekte Ne Olacak?

Yapay rahim şuan için erken doğmuş canlının yaşamını devam ettirebilmesi için oluşturulmuş bir sistem. Bir organ değil. Gelecekte doku mühendisliği elbette yapay rahim üretecek, çocuk sahibi olmak isteyen herkes bunu kolayca başarabilecektir.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı