Bilgi

G3 Piyade Tüfeği Nedir? Özellikleri Nelerdir?


G3 Piyade Tüfeği (Heckler & Koch G3) Türk Silahlı Kuvvetler bünyesinde de kullanılan 7,62  mm çapında tek tek ve seri ateş edebilen, barut gazının geri tepmesiyle çalışan muharebe silahıdır. 

G3 Piyade Tüfeği 20 mermilik şarjörle beslenir, manevra-çelik çekirdekli-izli-normal mermi atar. gövdesine keskin nişancı dürbünü, pointer, bombaatar eklenerek gerilla savaşlarında tahrip gücü arttırılabilir. Merminin namlu ağzını terk hızı 862 m/sn olup etkili menzili 400 metre, azami menzili 3200 metredir. 100,200,300 ve 400 metrelik nişangah taksimatı bulunur. MKE (Makine Kimya Endüstrisi) tarafından da üretilmektedir.

  • Çapı/Mühimmat: 7.62x51mm NATO
  • Tesirli Menzil: 400 m
  • Azami Menzil: 3200 m
  • Ağırlığı: 4250 gram (Şarjörsüz 3750 gram)
  • Şarjör Kapasitesi: 20 Adet
  • Atış Hızı: 600 mermi/dakika
  • Mermi Çıkış Hızı: 862 m/sn

1950‘lerde Alman silah üreticisi Heckler & Koch ile İspanyol devletine ait dizayn ve geliştirme ajansı CETME iş birliğiyle geliştirilmiştir. 1959 yılında Bundeswehr’in standart piyade tüfeği olarak hizmete girmiştir

Her saldırı tüfeği gibi, G3 saldırı tüfeklerinin geçmişi de StG-44‘e dayanır. Aslında G3, CETME adıyla anılan İspanyol saldırı tüfeklerinin üzerinden geliştirilmiştir. Bu İspanyol tüfeği de Mauser Gerat prototip tüfeğinden geliştirilmiştir. StG-45(M), II. Dünya Savaşı’nın bitimine yakın, Wehrmacht’ın son çırpınışları sırasında StG-44 saldırı tüfeğinin üzerine tasarlanmıştır. StG-44’ün biraz masraflı olduğunu düşünen Wehrmacht, daha ucuza ve hızlı üretebileceği bir tüfek üzerinde çalışarak StG-45(M)‘yi geliştirmiştir. Ancak bu tüfek Wehrmacht tarafından kullanılamamış, 1945’te üretime geçtiği sırada Almanya savaşı kaybetmiştir. Savaşın sonrasında İspanyollar bu silah üzerinden CETME modellerini geliştirmişlerdir. CETME’leri kullanan Batı Almanya bu silahı kendi üretmek istemiş ve Heckler & Koch adlı Alman silah şirketi tüfeğin üretimine geçmiştir. Üzerinde gerçekleşen birçok oynamanın ardından CETME Modelo B, onun üzerinden de bugünkü G3 tüfeğine ulaşılmıştır. G3 tek bir tüfek değildir, birçok modeli bulunmaktadır.

7,62 mm’lik G3 Mermisi 862 m/s hızla insan vücuduna ulaştıktan 18 santimetre sonra mermi takla atmaya başlar. Bu da tahrip gücünü katlar. 4 yiv, 4 setten oluşan tüfek, çekirdeği sürekli döndürdüğü için havadan 1000 kat daha yoğun olan vücutta takla atar. Vücutta bir kemikle karşılaşması durumunda yön değiştirir. Çarptığı kemikten fırlayan parçalar da şarapnel etkisi yaratarak dokulara hasar verebilir. Yukarıdaki tabloda Temporal Cavity olarak gösterilen, merminin oluşturduğu geçici boşluktur. Bu boşluk, merminin enerjisini absorbe etmeye çalışan dokulardan kaynaklanır. 10 milisaniyelik bu geçici boşluk; kalp, karaciğer gibi organlara isabet etmese bile zarar vermesini, ölümcül sonuçlar doğurmasını sağlar.

G3 tüfekleri, Heckler & Koch şirketinin kendi geliştirdiği “silindir geciktirmeli gaz kaçırma” sistemli mekanizması Mauser Gerat prototipinden geliştirilmiştir. Bu sistem, MG42 makinalı tüfeğinin çalışma prensibinin aksine sabittir ve geri tepmesi yoktur. MG42, geri tepmenin neden olduğu güçten faydalanarak çalışır. Yani sistemin durmadan devam edebilmesi için silahın güçlü bir şekilde geri tepmesi gerekmektedir. G3 ise fişek yatağındaki yanmanın sürgü aracılığıyla fişeğe müdahale etmesi ile çalışır.

G3, 20 adet 7.62x51mm NATO fişekli şarjörle beslenir. Tüfeğin üzerindeki emniyet mandalı hem istenilen şekilde atış yapılmasını sağlar, hem de tüfeğin kaza ile ateşlenmesini engeller: Emniyet mandalı “E” veya “1” seçeneğine getirildiğinde tüfek tek tek tetiğe her basıldığında ateş alır. Eğer mandal “F” veya “20” seçeneğine getirilirse tüfek tam otomatik atış yapacaktır; “S” veya “0” seçeneğine getirildiğinde ise tüfek güvenlidir, tetik mekanik olarak devre dışı olur. Bu seçenek tüfeğin kaza ile ateşlenmesini engeller. Tam otomatik seçeneğinde tüfek dakikada 500-600 adet kurşun atabilmektedir. Ayrıca G3 boşken 4,25 kilogram, doluyken 4,5 kilogram çekmektedir.

Namlunun bitimi uç kısma eklentiler için özel yapılmıştır. Böylece bu uca süngü (günümüzde biraz gereksiz kalmıştır) takılabilmektedir. En çok kullanılan süngü M7 süngüsüne çok benzemektedir. Boyutları ve biçimi neredeyse aynıdır, aralarındaki fark süngülerin kabzalarındadır. Silahın hedefinde oluşturduğu muazzam tahribat tasarımına göre kendi sınıfı silahlardan daha uzun bir namluya sahip olması,fişek barutunun ve çapının muadil fişeklerden daha fazla olması ve mekanizmasının atım haznesine iyi bir şekilde yerleşmesinden dolayı G3 kendi sınıfındaki en öldürücü piyade tüfeğidir. Ayrıca ucun yardımıyla namlunun altına bombaatar yerleştirilebilir. Standart olarak HK 79 bombaatarı kullanılmaktadır.

G3 Piyade Tüfeği (Heckler & Koch G3) Varyantları

Günümüzde G3 tüfekleri birçok varyasyonlarıyla pek çok ülkede hizmettedir. Türkiye de G3 kullanan ülkeler arasındadır. Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE), G3A7 adlı tüfeğin lisansını alarak üretmektedir ve bu tüfek TSK tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. G3A7, G3A3 modelinin MKE tarafından geliştirilmiş versiyonudur. Ayrıca bu piyade tüfeklerine T40 bombaatar takılabilmektedir. 7,62x51mm NATO (.308 Winchester) fişeği kullandığından dolayı tahrip gücü AK47, M16 tipi piyade tüfeklerinden oldukça yüksektir.

G3: Orijinal Modelidir, CETME Modelo B. Temel alınmıştır, Ahşap dipçik Handguard’ a Sahiptir.

G3A1: G3 gibi Tek-Pozisyona ve katlanabilir dibçik’ e Sahiptir. Bu Tasarım MP40 tarzı bir dibçik olan Metal Ventral Deney olarak Seçildi Sonraları, Aşırı Geri Tepme dikkate alınarak kullanılmamasına neden oldu.

G3A2: G3 gibi Dönen Silindir arka gez görüşüne Sahiptir.

G3A3: En iyi Bilinen Sürümüdür, Silindir Gez görüşü , Sabit bir Plastik dipçik ve Namluya Temas etmeyen Handguard’a sahiptir, Handguard ince ve geniş Havalandırmalı sürümü çıkarılmıştır, Bu da Silaha Bipod Çatal ayak Takılabilmesine izin verir.

G3A3A1: Bu versiyonu G3A3 gibi Çift yönlü Tetik grubu ve Pirinçten Yapılma saptırıcıya sahiptir, Bu isim Bundeswehr Tarafından konulmuştur.

G3A4: Tek bir Pozisyon, Silindir Gez görüşü ve Katlanabilir Dipçik’ e Sahiptir.1974 Yılında Cephe Piyade Birlikleri için Hizmete girmiştir.

G3A4A1: Bu versiyonu G3A4 gibi Çift yönlü Tetik Grubu ve Pirinçten yapılma Saptırıcıya Sahiptir, Bu isim Bundeswehr Tarafından konulmuştur.

G3KA4: G3 Modelinin En küçük Karabina versiyonudur, Silindir Gez görüşü, Geri Çekilebilir dipçik ve 315 mm (12.4 inç) Namluya Sahiptir.

G3KA4A1: Bu versiyonu G3KA4 gibi Çift Yönlü Tetik Grubu ve Pirinçten Yapılma Saptırıcıya Sahiptir, Bu isim Alman Ordusu Tarafından konulmuştur.

G3 Piyade Tüfeği (Heckler & Koch G3) Lisansı Altında Üretilen Modeller

G3P3: G3A3 modelinin Pakistan yapımı versiyonudur.

G3P4: G3A4 modelinin Pakistan yapımı versiyonudur.

G3A5: HK Tarafından üretilen G3A3`ün Danimarka yapımı versiyonu olup Sessiz Sürgü-Kapama özelliğiyle diğer versiyonlarından farklıdır. Danimarkadaki hizmetinde Gv M/66 adıyla bilinir, Gv M/66 Aslen Nişancı Tüfeği olarak kullanılması üzerine Tasarlanmıştır, Danimarka Ordusundaki geri kalan birliklere ise M1 Garand`lar Takviye edilmiştir.

G3A6: HK Tarafından üretilen G3A3`ün İran yapımı versiyonudur. Diğer versiyonlardan farklı olarak Koyu-Yeşil Handguard, Dibçik ve bir Tetik Paketine Sahiptir.

G3A7: HK Tarafından üretilen G3A3`ün Türk yapımı versiyonudur.

G3A7A1: HK Tarafından G3A4`un Türk yapımı versiyonudur.

HSG 1: HK Tarafından üretilen G3A3`ün Luxemburg yapımı versiyonudur.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı