Bilgi

Pomelo Nedir? Besin Değerleri ve Faydaları Nelerdir?


Çin Greyfurdu olarak da bilinen pomelo ülkemizde Ağaç Kavunu olarak da satılmaktadır. Turunçgillerin farklı bir çeşidi olan pomelo kalın ve sert kabukludur. Hoş bir kokusu olan pomelonun tatlı ve ekşi meyveli çeşitleri de bulunur. Pomelo aynı zamanda turunçgiller içinde en büyük meyvelere sahip olan türdür. Bir turunçgil olan pomelo, greyfurt tadındadır. Hemen hemen erişmemiş hali bir olgun greyfurt boyutunda olan Pomelo’nun çapı 20-25 santimetreyi ağırlığı ise 2 kilogramı bulabilmektedir.

Meşhur Ticari Varyeteleri Nelerdir?

Reinking: Orta mevsim çeşididir. (Aralık – Ocak ayında meyve verir) Bilinen en eski çeşittir. Meyve eti beyazdır ve iri çeşittir. Beyaz etli çeşitler içinde en fazla üretilendir.

Chandler: En çok ABD’de yetiştirilen renkli çeşittir. Çok büyük ağaçları vardır. Verim ortanın üzerindedir. Semitropik ve tropik iklimlere uygundur. Subtropiklerde verim azalmaktadır. Orta mevsim çeşididir (Aralık – Ocak)

African Shaddock: Meyve kabuğu ortalama 8 mm kalınlığında ve sarı renktedir. Meyve kütlesi ortalama 226 g, çapı 76 mm’dir. Meyve başına ortalama 15 adet çekirdeği bulunan bir çeşittir.

Red Shaddock: Meyve kabuğu sarı renkte, pürüzsüz yapıdadır. Meyve şekli yuvarlak, hafif basık görünümdedir. Meyve eti şekerli, daha az ekşi, çok çekirdekli bir çeşittir.

Pomelo Faydaları Nelerdir?

Pomelonun sağlık açısından öne çıkan en önemli bilimsel bulgusu; Hesperidin isimli bir glikozit içermekte ve bu madde P vitamini etkisi göstererek kılcal damarları kuvvetlendirmektedir. Yapılan araştırmalarda safrayı yok ettiği, safradan kaynaklanan kusmayı önleyebildiği bildirilmiştir. Yüksek diyet lifi içeren pomelo kabızlığı giderir, mideyi rahatlatır, kalp çarpıntısını giderir ve sıtmaya iyi gelir. En ilginç bilimsel bulgu ise pomelonun kabuğunu ve yaprağını koklamak baş ağrısını geçirir, ferahlatır şeklinde sonuçların bulunmasıdır. Çin’de yapılan farklı bir araştırmada pomelonun yaprağı ezilerek çıkarılan suyu balla karıştırılıp günde üç kez birer çorba kaşığı yenirse mesane iltihabına iyi geldiği belirtilmiştir.

  • Pomelo içeriğindeki hesperedin glikoziti sayesinde kılcal damarları güçlendirir.
  • Sindirim sistemini çalıştırır, kabızlığı önler.
  • Soğuk algınlığına iyi gelir, soğuk algınlığına yakalanma riskini azlatır.
  • Mide rahatsızlıklarını iyileştirici özelliği vardır, mideyi rahatlatır.
  • Yorgunluk hissini azaltır, enerji verir.
  • Pomelo meyvesinin faydalarından bir tanesi de yapraklarının hazmı kolaylaştırmasıdır.
  • Ayrıca yaprakları nefesi rahatlatır. Kabuğu çiğnendiğinde ağız kokusunu geçirir.
  • İçerdiği spermedin sayesinde hücrelerin yenilenmesini sağlar.
  • Anti-aging özelliği vardır, serbest radikaller ile savaşır.
  • Pomelo meyvesini ya da kabuğunu koklamanın baş ağrısına iyi geldiği söylenir.
  • Pomelo meyvesi yağ yakıcı özelliğe sahiptir. Özellikle diyet döneminde kullanıldığında toluk hissini artırır, kilo vermeyi kolaylaştırır.
  • Cildin kırışıklık belirtilerini geciktirir, yaşlanmayı geciktirir.
  • Pomelo çekirdeğini ezerek su ile karıştırıp aç karnına içtiğinizde bağırsak kurtlarını düşürür.
  • Pamelo kabuğunun suyu ile yaralaa pansuman yapıldığında yaranın iyileşme süreci hızlanır.
  • Mide ve ciğerlerin hararetini keser.

Pomelo Kalori ve Besin Değerleri


Pomelo meyvesi pasta, şeker, reçel yapımında kullanıldığı gibi bazı yerlerde meyve çayı olarak da kullanılır. Kabuğundan hamur işleri, çikolata ve yemek sosu yapılabilir. Meyve olarak direkt tüketilebilir. Pomelo meyvesinin 200 gramı yaklaşık 76 kalori olduğu için doyuruculuğu ile diyet besin olarak tavsiye edilmektedir. Ancak bir uyarı yaprak olarak günlük ortalama tüketim miktarı 40 gramı geçmemelidir.Pomelo diğer turunçgiller gibi yüksek oranda C vitamini içerir. Yapılan araştırmalarda yüksek C vitamini içeren pomelonun sağlıklı ve dengeli diyet içinde günde ¼ adet düzenli olarak ara öğünde yenmesinin kandaki kolesterolü düşürdüğü bildirilmiştir.

Pomelo Nasıl Soyulur?

Pomelo meyvesi sert ve kalın bir kabuğa sahip olduğu için soyması zor bir meyvedir. Bu sebeple ülkemiz de dahil olmak üzere birçok ülkede yeterince tüketilmemektedir.

Pomelo meyvesini soymak için öncelikle portakal soyarken yapıldığı gibi tepesini kesin. Daha sonra yine portakal soyar gibi bıçak ile yanlarını şerit şerit çizikler atarak kesin. Kabuğu kalın olduğundan ötürü bu kesiklerin derin olması gerekir. Dış kabuğu elinizle soyun. İçinden bembeyaz bir meyve çıkacak. Beyaz lifli kısmın acı bir tadı vardır. Bu sebeple pomelonun dış kabuğunu tamamen soyduktan sonra içteki kısmın üzerini kaplayan ve dilimlerin arasında bulunan beyaz lifli kısmı da tamamen soyun. Daha sonra meyveyi dilimleyebilirsiniz.

Kaynak: https://www.healthbeckon.com/pomelo-fruit-benefits/

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı