İnsanoğlunun yaradılışından beri var olan akıl ve zamanla meydana gelen düşünme, merak, öğrenme isteği gibi nedenlerle çevresinde olup bitenleri sorgulamaya başlamıştır bu da nihayetinde bilimi meydana getirmiştir.
Bilimin Rönesans’ta, batı dünyasında ortaya çıktığı görüşü yaygındır. Oysaki durum hiçte böyle değildir. Çünkü bilimin kökleri ilkel toplumlara kadar uzanır. Örnek vermek gerekirse; hayvanların sınıflandırılması, tekerlerin icadı vs.
Nedir bu bilim? Bilimin birçok tanımı bulunmaktadır. Sözlük anlamına bakacak olursak evrenin ya da evrendeki olayların bir bölümünü konu olarak alıp birtakım deneysel yolları kullanarak gerçekliğe dayanarak yasalar çıkarmaya çalışan bilgi yolu, düzenli ve tutarlı bilgi. Ünlü fizikçi Einstein ise bilimi şu şekilde tanımlamıştır; her türlü düzenden yoksun duyu verileri ile düzenli düşünceler arasında uygunluk sağlama çabası.
İnsanlığın kafa ürünü olan bilim konu ve kullandıkları yöntemlere göre şu şekilde sınıflandırılır;
- Matematiksel ve bilgisayar bilimleri; matematik, mantık gibi
- Doğa bilimleri, biyoloji, fizik, kimya, astronomi..
- İnsan bilimleri; psikoloji, tarih, sosyoloji, siyaset bilimi, dil bilimi..
- Uygulamalı bilimler; tıp, mühendislik, mimarlık
Bir bilim dalında bilimsel çalışmalar yapan bilimle yakından ilgilenen kişiler ise bilim insanı olarak adlandırılır.
Peki bilim insanı nasıl olunur? Bilim insanı olabilmek için hangi özelliklere sahip olmak gerekiyor?
1- Bir bilim insanının en önemli özelliği sabırlı olmasıdır. Yaptığı çalışmalar veya deneyler her zaman doğru sonuç vermeyebilir ya da çalışmalar yapıp dergiye gönderdiğinde aylar sonra olumsuz bir cevap alabilir ama bu durum onu pes ettirmez. Araştırmalarını, çalışmalarını devam ettirir ve mutlaka güzel bir şekilde sonuçlanacağını bilir sabırlı bir şekilde bekler.
2- Bilim insanlarının olmazsa olmaz özelliklerinden biri meraklı olmalarıdır. Araştırma esnasında gördüğü bir kelimenin ne olduğunu ya da yapılan yöntemlerin nasıl olduğunu merak eder ve o konuda detaylı bir araştırma yapar.
3- Gözlemci yapıya sahip olan bilim insanları bir olaya veya olguya başka insanlar gibi bakmazlar. Onda farklı şeyler görürler. Malum bakmakla görmek farklı olaydır. Bilim insanları bunu tam manasıyla yerine getirirler.
4- Kendine güvenen insanlar olup bir işe başladıklarında sonuç olumsuz bile olsa kendilerine olan güvenlerinden hiçbir şey kaybetmezler.
5- Yapılan çalışmaları sürekli takip ederler. Bilimsel dergilerde hangi makaleler yayınlanmış bilirler ve ben ne yapabilirim, bilime ne gibi katkıda bulunabilirim sorularını kendilerine sorarlar.
6- Eğer fen bilimleri alanında çalışmalar yapıyorsa mutlaka bunu deneysel yöntemlerle destekler. Çünkü teorik bilgiler sonuca ulaştırmayabilir.
7- Sürekli not tutarlar. Yaptıkları çalışmaları kelimesi kelimesine not alırlar ki sonradan bir hata oluştuğunda notlarını kontrol ederek hatalarının farkına kısa sürede varırlar.
8- Bir çalışmaya başlamadan önce mutlaka plan yaparlar. Plansız bir işe başlamazlar. Bu plan, program sayesinde çalışma saatleri ve dinlenme saatleri bellidir.
9- Okumayı çok severler. E çok normal. Çünkü bu işin büyük kısmı okumaktan geçiyor. Bilimsel dergileri, kitapları sürekli takip edip okumak zorundalar. Bir dipnot verelim bunları yapabilmenin yolu yabancı dil bilmekten geçiyor.
10- Hayal gücüne sahiptirler hayal ederler ve bu sayede ileriyi görebilir ve çalışma yapabilirler.
11- Bilim insanı olabilmek için üstün bir zeka yeterli değil önemli olan bilime ilgi duymak çalışmak. Okul hayatında başarılı değildim, benden bilim insanı olmaz diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Tarihte bile birçok bilim insanı başarısız bir okul hayatı geçirmişlerdir.
12- Ve en önemlisi bilim insanı mütevazidir. İstisnalar olsa bile bunu hiçbir zaman göz ardı etmez. Küçük dağları ben yarattım misali ortada dolaşmaz. Herkesle aynı seviyede olduğunu asla unutmaz.
İşin özeti hangi meslek grubunda olunursa olunsun en önemlisi ‘insan’ olabilmek. Eğer bu yoksa hiçbir şey olunmamış demektir.
Bakın Yunus Emre ne güzel söylemiş:
‘İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir, sen kendini bilmezsin, ya nice okumaktır?’
ünal
26 Mart 2019 at 15:24
çok güzel ama bilim insanının ne demek oldunu bilen yazıp atsın lütfen