CERN diğer adıyla Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi İsviçre ve Fransa sınırında yer alan dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarından biridir. Toplam 12 ülkenin katılımıyla kurulmuş olan CERN’in günümüzde 21 tam üyesi ve 2 tam üyelik adayına ilaveten, 1 de ortak (asosiye) üyesi (Türkiye) bulunmaktadır.
Gelen son haberlere göre Avrupa Nükleer Araştırma Merkezindeki (CERN)’e ait bazı veriler Konya Karatay Üniversitesinde analiz edilmek üzere depolanmakta. CERN ALICE Deney Grubu Üyesi ve Konya Karatay Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi Nanoteknoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ayben Karasu Uysal, Türkiye’nin geçen yıl mayıs ayında CERN’e “Ortak Üye” olduğunu belirterek “CERN’deki gelişmeleri bundan sonra Konya’da üniversite içinde kurduğumuz laboratuvarda inceliyoruz. Şu anda veri akışı gerçekleşiyor. Bunun yanında fizik çalışmalarına devam ediyoruz. CERN’i Konya’ya taşımış oluyoruz. CERN ALICE deneyindeki ilk ve tek Türk grubuyuz. Başarılı, özellikle çok sayıda kadın Türk bilim insanını CERN’e yönlendirmeyi çok istiyorum.” şeklinde açıklamada bulundu.
Ayrıca Uysal, “CERN deneylerinde Türkiye’den 15 üniversite ve 120’den fazla araştırmacının katıldığını ve CERN’de kullanılan aygıtlar, hızlandırıcılar ve dedektörlerdir. Hızlandırıcılar, parçacıları çok yüksek hızlara çıkarıyor ve birbirleriyle ya da durgun hedeflerle çarpışmalarını sağlıyor. Dedektörler ise bu çarpışmaların sonucunu ölçüp kaydeden gelişmiş cihazlardır” dedi.
Türkiye’nin özellikle son yıllarda CERN’deki gelişmeleri yakında takip ettiği herkesçe biliniyor.
Doç. Dr. Ayben Karasu Uysal: Özgeçmiş Tıkla
Araştırma Alanları: Yüksek Enerji Fiziği (CERN-ALICE Deneyi), Nükleer Dedeksiyon Sistemleri, Rezonans Parçacıklar, Yüksek Başarımlı Hesaplama
Kaynak:
- http://www.ntv.com.tr/teknoloji/cerndeki-veriler-konyada-izlenecek,tGJKiZnGRU-DE6-z4SzoNQ?_ref=infinite
- http://www.karatay.edu.tr/?sayfa=6ad32c1acd12da5de19de9e7be0e3568