Bilgi

Akademik Makale Siteleri Nelerdir? Bilimsel Makale Siteleri


Öncelikle akademisyenlik hakkında kısa bilgi vererek yazımıza başlamak istiyorum. Herhangi bir alanda lisans eğitimini tamamladıktan sonra ya aynı alanda ya da farklı alanda lisansüstü eğitimine başlayan, üniversitede araştırmalar yapan, bilimsel çalışmaları gelişmeleri inceleyen kişiler akademisyen olarak nitelendirilir.

Akademisyenliğe ilk adım lisansüstü eğitimdir. Bu eğitim tamamlandıktan sonra doktora eğitimine geçilir. Doktora bittikten sonra doktor öğretim üyesi, doçent, profesör şeklinde bu süreç tamamlanır.  Tabi ki bu süreçler yazıldığı kadar kolay değildir. Öncelikle sürekli araştırma yapmak,  fen bilimleri alanında doktora yapıyorsak laboratuvarda çalışmalar yapmak gerekiyor. Bütün bunlar ne için mi yapılıyor? Tabi ki CV ya da özgeçmişi güçlendirmek için.  Bunun için akademisyenlerin yaptığı, sözlü ve poster bildirilerle kongrelere, sempozyumlara katılmak. Ama en önemlisi de makale yazmak.  Maalesef bu iş o kadar da kolay olmuyor. Öyle ki bol bol araştırma yapmak, kim ne çalışmış ben ne çalışabilirim sorularına cevap bulup fikirler üretmek onunla ilgili çalışmalar yapmak ve nihayetinde de yazıya dökmek gerekiyor.

Bugünkü yazımızda akademisyenler, tez yazan öğrenciler için faydalı olacağını düşündüğümüz akademik makalelere nereden ulaşabilirim? Sorusuna yanıt bulacağız. İşte akademik makaleleri arama yapabileceğimiz –birkaç- site:

ScienceDirect

Elsevier’in önde gelen akademik literatür programı olan sciencedirect ile araştırmacılar tam metinli dergi makaleleri, kitapları içeren milyonlarca yayına ulaşabilirler. Burada yayınlanan makalelerin hepsi ücretsiz değildir. Ücretli olan birçok makale bulunmaktadır.

ScienceDirect, moleküler biyoloji, genetik, biyokimya, kimya, mühendislik, tıp, veterinerlik gibi konularda birçok koleksiyona  sahiptir.

ScienceDirect ile belli bir başlık, ya da yazar adı, yayın, cilt sayısı taraması ile belirli bir makaleye ulaşma imkanına sahip olabilirsiniz.

Eğer kayıtlı değilseniz Not Register kısmını tıklayarak kişisel platformunuzu oluşturabilirsiniz.

(https://www.sciencedirect.com/)

SpringerLink

Dünyanın lider araştırma platformudur.  e-kitaplar, çevrimiçi dergiler ve referans kaynaklarına sahiptir. Springer en kaliteli akademik araştırmalara hızlı ve kolay erişim sağlar.

Bu veri tabanı; matematik, fizik ve astronomi, mühendislik, mimarlık, hukuk, kimya ve malzeme bilimi, biyomedikal, davranış bilimleri, çevre bilimleri gibi konuları kapsamaktadır.

Sisteme kayıt yaptırarak daha iyi araştırma sonuçları alabilirsiniz. Ya da springerlink sayfasından  ‘search’ başlığı ile ‘easy search’ alanına gelerek tarama kutucuğuna yazdığınız anahtar kelime ile basit tarama yapabilirsiniz ‘expert search’ ile de gelişmiş tarama yapabilirsiniz.

(https://link.springer.com/)

Web of Science

Thomas Reuters’in bir ürünü olan veri tabanı fen bilimleri, sosyal bilimler, insani bilimleri konu alan en kaliteli araştırmalara ulaşmanızı sağlar.

Başlık, kaynak adı, yayın tarihi, yazar adı ile tarama yapabilirsiniz.

Kişisel bir profil oluşturarak sınırsız sayıda sonuçları kaydedebilirsiniz.

(https://login.webofknowledge.com/)

Scopus

Hızlı, kolay ulaşımı ile araştırma konusunda oldukça faydalı olan scopus, fizik, kimya, matematik, mühendislik, sağlık bilimleri, sosyal bilimler, biyoloji, çevre bilimleri gibi konuları kapsar.

Kişiselleştirme özelliklerinden yararlanmak için kişisel bir profil oluşturmak gerekiyor.

(https://www.scopus.com/)

ResearchGate

Akademisyenlerin sosyal ağlarından biri olan  bu sitede oldukça fazla makale bulabilirsiniz. Beğendiğiniz yazarları takip etme imkanına da sahip olursunuz. Yazarlarla irtibata geçerek beğendiğiniz makalesini rica edebilirsiniz. Akademik profil oluşturmak araştırmacılara erişim sağlamak için yeterli olabilir. Aynı zamanda üye olmadan facebook şifrenizle de giriş yapıp bilgi alabilirsiniz.

(https://www.researchgate.net/)

Google Akademik

Google’ın bütün ürününde olduğu gibi bu arama motorunda da kullanım kolaylığını söylemeden geçmek olmaz. İstediğimiz konunun başlığını, yazarın adını arama kutusuna yazmamız yeterli. Diğer makale tarama sitelerinden daha kolay ve hemen hemen aynı sonuçları veriyor.

(https://scholar.google.com.tr/)

Sonuç olarak akademisyenliğin diğer adı da meraklı olmaktır. O yüzden bol bol araştırıp okumak gerekiyor.  Siz siz olun akademisyenliğe adım attıysanız çok fazla araştırma yapın, makale okuyun böylece hem yabancı dilinizi geliştirirsiniz hem de yeni çalışmalar yapmak için ipuçları alırsınız. İnanın bilime yeni bir şeyler kazandırmak bütün yorgunluğunuzu alıp götürecektir.

Hadi öyleyse yeni araştırmalar, çalışmalar yapmaya…

3 Yorum

3 Yorum

  1. Metin

    5 Haziran 2018 at 21:36

    Öncelikle teşekkürler paylaşımınız için. Ne yazık ki ülkemizde özellikle akademik camiada herkesin bildiği ama kimsenin bir başkasına söylemediği, laf açılınca da konunun değiştirildiği, belki de hakikaten kimsenin yeterince bilgiye sahip olmadığı bir konu.
    Naçizane bir fikir olarak; üniversitelerin veri tabanları, dergipark, ulakbim ve ilgili konuda yapılan sempozyum bildiri kitapçıkları da faydalı olabilir.
    Tüm araştırmacılara selamlar…

  2. mirac can

    20 Mart 2019 at 00:26

    teşekkürler cok faydali

  3. Esma

    1 Haziran 2021 at 15:44

    Harika,çok faydalı oldu teşekkür ederim.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı