Bilgi

FIM-92 Stinger Füzesi Nedir? Özellikleri Nelerdir?


FIM-92 Stinger Füzesi düşük hız ve alçak irtifadaki düşman uçak, helikopterlerine karşı kullanılan, bir kişi tarafından taşınabilen, omuzdan ateşlenen, hedeften yayılan kızılötesi ve morötesi ışınlarla yönelen, pasif güdümlü ateşle-unut tipi hava savunma füze sistemidir. Tek personel tarafından MANPADS (Elle Taşınabilir Hava Savunma Sistemi) kullanılması, yüksek isabet ve tahrip özelliği gibi sebeplerle kara birliklerinin hava savunmasında önemli bir yere sahiptir. Atılgan, Avenger ve Zıpkın örneklerinde olduğu gibi kaideye monte batarya sistemleri oluşturulabilir. Ayrıca helikopter ve her çeşit kara aracına monte edilebilir.

Şu an kullanım itibarıyla ABD dışında ki 29 ülkenin hizmetindedir. 1981 yılında üretimine başlanmıştır. Üreticileri şirketler General Dynamics/Raytheon Corporation ve lisanslı olarak da Alman EADS‘tır.

FIM-92 Stinger Füzesi yaklaşık 1.52 metre boyunda 70 mm çapında, kanister başlık dahil 15,2 kg ağırlığındadır. Menzili 1-4,8 kilometredir.

FIM-92 Stinger Füzelerinin şu anda değişik türde varyantları bulunmaktadır. Özellikle MANDPADS ailesine dahil bir füze tipi olarak düşünüldüğünde bir çok ülke tarafından değişik versiyonları üretilmektedir. Son yıllarda sivil havacılığı tehdit etmesinden dolayı satılması ve dağıtılması konusunda sıkı politikalar geliştirilmiştir.

Stinger füzeleri ateşlendikten sonra güdüm sistemi sayesinde hedefi takip etmesi nedeniyle askeri jargonda “ateşle unut” şeklinde nitelendirilmiştir . Hedefini infrared (kızılötesi) ve ultraviyole sinyalleri vasıtasıyla bulur ve yok eder. Tow ve Milan gibi diğer füzeler tel ile güdümlüdür. Yani hedefine ateşlendikten sonra tel yardımıyla kontrol edilirler. Ve mesafeleri maksimum –yaklaşık- 4000 metre ile sınırlıdırlar. Yani hedefi nişancının verdiği komutlarla bulur yani nişancının kontrolü hedefi vurana kadar söz konusudur. Stingerda ise tam tersine nişancının görevi tetiğe bastıktan sonra biter. Yaklaşık 340 m/s lik hızı ile 6 km menzil ve 3 km yüksekliğe kadar hava hedeflerine karşı kullanılabilmektedir.

Sovyet-Afgan savaşı sırasında ABD tarafından Afgan askerlerine verilen bu karadan havaya füzeler (SAM) savaşın sona ermesinden sonra ortadoğu pazarında çekirdek satılır gibi pazarlanmaya başlanmıştır. ABD’nin Afganistana girmesinden sonra bu silahlar ABD’ye karşı kullanılınca yeni önlemler (para karşılığında geri toplatılması gibi) alınmıştır.

Stingerlar 1981’den günümüze revize edilerek ve yeni teknolojiler desteklenerek üretime devam edilmiş olup halen aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Bir füzenin yaklaşık maliyeti 38.000 $ (150.000 TL)’dir.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı