Aslında hafızamızı biraz yokladığımızda özellikle 2000’den başlayarak 2010’yılına kadar Nokia’nın o şaşalı dönemini eminim çok iyi hatırlarız. Aslında o dönemde Apple vardı. Ancak daha çok ABD,Kanada, Bazı Avrupa ülkelerinde ve Avusturalya’da yaygın olarak kullanılıyordu.
* Lenovo istatistikleri Motorola birim satış dahil.
Nokia tabi mevcut potansiyel gücünü tam olarak değerlendirmedi ve 2015’yılına gelindiğinde Afrika kıtasında ki birkaç ülke dışında neredeyse dünyadaki pazarının çoğunu kaybetti.
Simbiyan işletim sisteminin Android karşısında ki yenilgisi ile gözler her ne kadar Apple’nin IOS’una çevrilsede Apple bu boşluğu çok iyi değerlendirdi ve aslında neredeyse Nokia’nın boşalattığı %50’lik Pazar payına kondu diyebiliriz.
Dünyada En Çok Kullanılan Telefon Markaları: (2015 Yılı)
- Samsung: % 24.3
- Apple: %17.9
- Lenovo: %5.5
- Huawei: %5.1
- LG: %4.5
- Xiaomi: 4.4
- ZTE: 12.5
Dünyada En Çok Kullanılan Telefon Markaları (2010-2015)
2010 Yılına baktığımızda Nokia, Apple ve Blackberyy’nin dünyada en yaygın 3 marka olduğunu görüyoruz.
2011 Yılına gelindiğinde Apple’nin Pazar payı artışı gözlerden kaçmıyor ve Blackberyy ile Samsung’un doğuşu diyebiliriz.
2012 Yılında Samsung büyük bir atak yapıyor ve neredeyse Nokia’nın pazarlarını ele geçiriyor. Apple Pazar payı stabil. Ancak Blackbery’nin piyasadan kaybolmaya başladığını görüyoruz.
2013 Yılında ise Samsung Pazar ağını geliştiriyor. Samsung’un bu hızlı çıkışı Apple’yide büyük oranda etkiliyor. Aslında bilen bilir Apple/Samsung savaşları bu döneme denk geliyor. Apple’nin eski çalışanlarının Samsunga geçmesi ve patent savaşı 🙂
2014’te Samsung ve Apple dünyanın neredeyse bütün pazarlarını elinde bulunduruyoru. Açıkça telefon dünyası yıldan yıla büyük bir el değişikliği gerçekleştirsede Apple yerini oldukça sağlama almış diyebiliriz.
2015 Yılı ise HTC, Sony Xperia gibi markaların atak yılları olsada aslında Apple/Samsung ikilisi halen dünyanın en çok satan iki markası konumunda.
Aslında bu biraz komplo teorisi gibi gelebilir. Ancak Android IOS’a karşı geliştirilen bir yazılım bir işletim sistemi.
Android bir çok yazılımın (Windows,WebOs,Simbiyan v.s) devrini kapatsada IOS’u etkilemedi bile. Bunun nedeni Apple’nin köklü bir geçmişinin olması ve Arge konusunda çok iyi seviyede olması. Tabi bu kullanıcılarına yansıyor. Yani siz bir İphone ile Samsung telefonu bir araya getirdiğinizde insanların %95’i iPhone der. (Bence demeli)
Peki ya Türkiye;
2011 Yılında öncesi en çok kullanılan telefon markası kuşkusuz Nokia’ydı. Ancak 2011’den sonra pazarı Samsung’a tamamen kaptırdı ve 2011 Yılında beri Türkiye’de en çok satılan telefon modeli Samsung.
Dünyadan en çok kullanılan mobil işletim sistemi ise Android ve Apple’nin IOS’u. Türkiye’de ise Android ilk sırada.