Piyasada çok sayıda farklı model/marka SSD (Solid State Drive) bulmanız mümkün. Bildiğiniz üzere SSD’ler yeni nesil depolama üniteleri ve muhtemelen önümüzdeki birkaç yıl içinde HDD’lerin yerini tamamen alacak. Buna karşın İntel’in üretmiş olduğu ve artık bir çok anakartta gördüğümüz M2 Slotuna takılan “Optane Hafızalar” şimdilik SSD’lerin önündeki bir engel gibi görülüyor. Çünkü bu teknoloji normal bir HDD’yi SSD performansına getiriyor. Neyse konuyu dağıtmayalım.
SSD’ler HDD’lere göre daha sessiz çalışan ve kolay kolay bozulmayan cihazlar. Bunun temel nedeni SSD’ler HHD’ler gibi içerisinde mekanik parça ve diski döndüren sistem bulundurmazlar. Her ne kadara HDD’lere oranla biraz daha pahalı olsalar da sahip oldukları teknolojiden dolayı okuma/yazma oranları HDD’lere göre daha yüksek değerde.
SSD’ler normal RAM Bellek gibi düşünebilirsiniz. RAM bellekler gibi veriler yonga kümeleri içinde saklanır ancak RAM belleklerden farklı olarak veriler geçici değilde kalıcıdırlar. RAM bellekteki veriler elektrik yardımıyla kayıtta tutulurken SSD’lerde durum böyle değildir.
SSD’ler hali hazırda 30 GB ile 2 TB arasında değişen kapasitelerde e-ticaret mağazalarında bulmak mümkün. SSD Satın alırken bütçeyi belirledikten sonra ilk bakmanız gereken değer kuşkusuz okuma yazma değeri. Çünkü bu değer SSD’nin ne kadar performanslı olduğunu gösteren temel özelliklerden bir tanesi. Aksi halde düşük değerde bir okuma yazma oranına sahip SSD aldığınızda HDD’den pek bir farkı olmayacaktır.
İkinci dikkat etmeniz gereken ise SSD için anakartınız da sata destekli olması gerekiyor. Özellikle eski bilgisayarların anakartlarında bu desteğin olmadığını hatırlatalım.
Anakartların bir çoğunda SATA I, SATA II veya SATA III portları bulunuyor.
SATA I resmi olarak SATA 1.5Gb/s olarak bilinen arabirim, 1.5 Gb/s’ ta çalışan ilk nesil SATA arabirimdir. Arabirim tarafından desteklenen bant genişliği hacmi 150MB/s‘ a kadar erişir.
SATA II resmi olarak SATA 3Gb/s olarak bilinen arabirim, 3.0 Gb/s’ ta çalışan ikinci nesil SATA arabirimdir. Arabirim tarafından desteklenen bant genişliği hacmi 300MB/s‘ a kadar erişir.
SATA III resmi olarak SATA 6Gb/s olarak bilinen arabirim, 6.0 Gb/s’ ta çalışan üçüncü nesil SATA arabirimdir. Arabirim tarafından desteklenen bant genişliği hacmi 600MB/s’ a kadar erişir. Bu arabirim SATA 3 Gb/s arabirim ile uyumludur.
SATA II özellikleri SATA I portlarında çalışma uyumluluğuna sahiptir. SATA III özellikleri SATA I ve SATA II portlarında çalışma uyumluluğuna sahiptir. Fakat, sürücünün maksimum hızı, portun en düşük hız limitinden dolayı daha düşük olacaktır.
Örneğin: SanDisk Extreme SSD, which supports SATA 6Gb/s arabirimini destekler ve SATA 6Gb/s portuna bağlandığında, 550/520MB/s ardışık okuma ve yazma hız oranına erişir. Fakat, sürücü SATA II (SATA 3 Gb/s) portuna bağlandığında, 285/275MB/s ardışık okuma ve yazma hız oranına erişir.
Bu nedenle SSD satın alırken okuma yazma değeri ile anakartınızın sahip olduğu SATA tipini öğrenmeniz gerekiyor.
Bilgisayarınızın laptop veya masaüstü bilgisayarınıza uyumlu olup olmadığını öğrendikten sonra bilmeniz gereken diğer bir husus SSD boyutlarıdır. SSD’ler genel olarak piyasada 2.5 inçlik boyuta sahiptirler. Laptopunuzun uyumlu olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız resmi sistesinden detaylı bilgiye ulaşabilir veya forumlardan destek alabilirsiniz. Eğer laptopunuz 3.5”değeri gösteriyorsa eğer bunun için geliştirilen adaptörlerden destek alabilirsiniz. 2.5” SSD’yi 3.5”soketlere takmanızı sağlayan adaptörleri internet üzerinden rahatlıkla satın alabilirsiniz.
Kullanacağınız SSD belleğin kapasitesi bilgisayarınızın performansını –olumsuz olarak- etkileyecektir. Yukarıda bahsettiğimiz üzere SSD’ler HDD bellekler gibi mekanik yazma işlemi olmadığından SSD belleğinizin doluluk oranı arttığında okuma ve yazma hızları –biraz- düşecektir. Bunun nedeni çöp dosyalar denilen ve SSD bellekler tarafında silme işlemlerinizden sonra kalan belgelerdir. Eğer tam performas ile SSD belleğinizi kullanmak istiyorsanız max. doluluk oranının %75-80’in üzerine çıkmasına izin vermeyin veya daha büyük kapasiteli SSD bellekleri tercih ediniz.
Son olarak SSD belleklerin kullanım süreleri HDD belleklere göre daha kısadır. SSD bellekler daha hızlı işlem yaparken kullanım sürelerini de daha hızlı tüketirler. Burada bir üst paragrafta bahsettiğimiz çöp dosyaların etkisinin de olduğunu söyleyelim.
Eğer sürekli büyük verileri yazıp silen (video, müzik, fotoğraf gibi) biriyseniz bunu yapmak için SSD’ye ek olarak HDD alında veya sadece HDD kullanın. Bilmeniz gereken ne kadar çok veri kayıt edip silme işlemi olursa SSD kullanım süresinde kısalma meydana getirir. SSD’ler için daha çok işletim sistemi ve oyun/programların yüklü olması tavsiye edebiliriz. Diğer video, film, müzik, fotoğraf gibi silinip eklenebilen verileri HDD’ye kayıt etmeniz önerilir.