Bilgi

OECD Verilerine Göre Hangi Ülke Daha Çok Çalışıyor?


OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü bazen de İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı) uluslararası bir ekonomi örgütüdür. OECD, 1960 yılında imzalanan Paris Sözleşmesi‘ne dayanılarak, 1961‘de kurulmuştur ve savaş yıkıntıları içindeki Avrupa’nın Marshall Planı çerçevesinde yeniden yapılandırılması amacıyla 1948 yılında kurulan Avrupa Ekonomik İşbirliği Örgütü’nün (OEEC) doğrudan mirasçısıdır. Üyelerinin büyük bir bölümü AB ve İUT üyeleridir, çoğunluğu da gözlemci üyelerdir. OECD ülkeleri sanayileşip zengin olmuş ülkelerdir.

Statista‘dan Niall McCarthy‘nin OECD Verilerine göre hazırladığı yıllık çalışma sürelerine ait grafik incelendiğinde 2013 veya sonraki yıllar için Meksika’da yıllık çalışma süresi 2.237 saat, Güney Kore’de yıllık çalışma süresi 2.163 saat, Yunaistan’da yıllık çalışma süresi 2.037 saat, Şili’de yıllık çalışma süresi 2.015 saat.

Türkiye ise yine OECD ortalamasının üzerinde bir süre ile yıllık 1.832 saat çalışma süresi bulunuyor. Yine 2014, 2015, 2016, 2017 Yıllık çalışma süreleri OECD Veritabanında yer almadığından bu bilgilere ulaşamıyoruz.

OECD verilerine göre “haftalık 60 saat ve üzerinde en çok çalışan ülkeler” aşağıdaki gibi listelenmiştir. Bu listeye göre Türkiye‘deki çalışanların %23.3‘ü haftalık 60 saat ve üzerinde çalışan kişilerden oluşuyor. Ardından %22,6 ile Güney Kore geliyor.  En son OECD refah verilerine göre OECD ortalaması yüzde 5.6 olarak değerlendirildiğinde Litvanya, Letonya, Estonya, Norveç, İsviçre, İsveç yüzdelik olarak en az çalışma saatine sahip ülkeler arasında görülüyor.

Yine Niall McCarthy‘nin hazırladığı aşağıdaki diğer bir tabloya göre Türkiye‘de ki çalışanların %43’ü haftada 50 saatten fazla çalışıyor. Tablonun OECD verilerine göre hazırlandığı düşünüldüğünde haftalık 40 saatlik çalışma kuralının çok üzerinde bir mesai olduğu görülüyor. Tabloda ikinci sırasında bulunan Meksika’da çalışanların %28.8’i haftalık 50 saat üzerinde çalışıyor.

TUİK verilerine göre Türkiye‘de; haftalık ortalama çalışma süresinin en yüksek olduğu sektör 49,5 saat ile inşaat iken, bunu 48,8 saat ile sanayi ve 48,6 saat ile hizmet sektörü izledi. Haftalık ortalama çalışma süresinin en düşük olduğu sektör ise 38,7 saat ile tarım sektörü oldu. Meslek gruplarına göre haftalık ortalama çalışma süresi incelendiğinde; hizmet ve satış elemanları 53,7 saat ile, yöneticiler ise 52,3 saat ile en fazla çalışılan meslekler oldu. Haftalık ortalama çalışma süresi en düşük meslek grubu ise 38 saat ile nitelikli tarım, ormancılık ve su ürünleri meslek kolunda çalışanlar oldu.

Kaynak:

  • http://www.hurriyetdailynews.com/most-employees-working-very-long-hours-in-turkey–112615
  • http://www.oecdbetterlifeindex.org/topics/work-life-balance/
  • http://www.tuik.gov.tr/basinOdasi/haberler/2016_86_20160728.pdf
  • https://tr.wikipedia.org/wiki/OECD
  • https://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=ANHRS

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı