Uzun yıllar rap müzik dinledim. Uzun yıllar dediğim Sagopa Kajmerin “SKTRNGDN” adlı şarkısının (2002) çıkış döneminden günümüze kadar olan süreci kapsıyor. Bu süreçte “RAP” müziğin bir çok kez evrim geçirmesine tanık olduk. Özellikle “Amerikan Kültürünün” bir çıkışı olarak görebileceğimiz rap müzik Türkiye’de kendine yer edinme tarihini bir çok kişi Hakan Peker’in “hey corç versene borç olmaz maykıl bendede yok” şarkısı olarak görse de bence asıl başlangıç 2000’li yıllara denk geliyor.
Tabi 2000’li yıllardaki olanaklar şimdi ki gibi yaygın değildi. Ortalık tam bir arabesk furyası ile taşmış dolmuştu. Bırakın RAP müziği ROCK müzik bile o zamanlar belirli bir kesim tarafından dinleniyordu! Ankaralılar, İzmirliler belki bu durumu bir nebze olsun aşmıştı. Ancak ülkenin iç ve doğu kısmında RAP müziğin adı bile henüz duyulmamıştı.
Üniversite sıralarında bir arkadaşımla “aç gözünü topraktan olma burası sagopanin mekani laflarına dikkat et” diye atıştığımız dönemde bir anda “Ceza, Hedef 12, Ondaon, Radikal Noise, İslamic Force, Narkotik (Sirhot), Umut Ertek” gibi bir çok değerli grup veya kişinin RAP dünyasında ki yükselişine tanık olduk.
2000 Yılların başlangıcı sanırım RAP dünyasının yükselişini ARABESK müziğin çöküşü izledi. Ancak RAP müziğin ARABESK’in yerini doldurması için sanırım biraz daha “isyan tarzı” bir karaktere bürünmesi gerekiyordu. Aslında bunu başardı da. Özellikle Orhan GENCEBAY, Müslüm GÜRSES ve Ferdi TAYFUR’un oluşturduğu ARABESK ekolü artık miadını doldurunca rap müzik inanılmaz bir yükselişe geçti.
Bir dönem özellikle 2004-2006 yılları arasında rap müzik popülerliği yitirdi yitiriyor diye düşünmeye başlamıştık. Hatta o dönemde bir çok rapper popçularla müzik yapmaya (.feat) yapmaya başlayınca çok sert eleştiriler gelmeye başlamıştı. Çünkü RAP müzik bir isyandı! Ve pop kültüründe kesinlikle yeri yoktu! 15 Yıllık süreçte RAP müziğinde Ceza ve Sagopa dışında yeni bir farklılık getiren olmadı.
Bu süreç içerisinde birbirine benzeyen “bol küfürlü, argo içerikli, kavgalı, diss atmalı” laf yerindeyse “ABD RAP Kültüründen farksız” müzikleri dinledikçe dinledik. Ancak bu akıntıya kapılanların hiçbiri karaya ulaşmayı başaramadı! Bir çoğunu sessiz/sedasız unuttuk gitti.
Türkiye’de rap müzik denildiğinde şu ana kadar Sagopa Kajmer ve Ceza üzerine kesinlikle kimse tanımadım. Listenin üçüncü sırasına kendinizce birilerini koyabilirsiniz! Belki hatırı var diye Kartel gelebilir! Ya da Dr. Fucs, Killa Hakan, Sirhot, Umut Ertek, Fuat Ergin, Kolera, Ayben, Cashflow, Sansar Salvo, Contra, Anıl Piyancı, Allame… Belkide şimdiye kadar listenin üçüncü sırasında birilerini yazmamışsınızdır.
Ancak benim için üçün sıraya aday biri var! “GAZAPİZM!”
Şahsen bu grup –veya kişiyi- çok fazla tanımıyorum! İlk kez “Heyecanı Yok” parçasını dinledim. Sonra diğer parçalarını! İşte bu dedim! Kendine özgü ve farklı! Sagopa ve Ceza gibi. Bir yenilik getirecekse kesinlikle Gazapizm getirebilir. Müziği ve sesi kesinlikle harcanmayacak ölçüde mükemmel. Kendisini bu alanda ne kadar geliştirebilir veya ne kadar devam edebilir bilmiyorum. Ancak son youtube videolarına baktığımda kesinlikle yenilikçi ve RAP müziğinin doğasını yansıtacak bir söz belleğine sahip.
Kısaca tanımak gerekirse; 1988 tarihinde Elazığ’da doğan Gazapizm gerçek adıyla Anıl Acar 1997 yılında İzmir’e yerleşiyor. Lise yıllarında RAP müziği ile tanışmaya başlaması müziğe atılmasının en büyük nedeni haline geliyor. 2000’li yıllarda ilk rap müziğini yazmaya başlayıp deneme kayıtları almaya başlıyor. Zamanla bir çok girişimlerde bulunsa da beklenen etki ortaya çıkmıyor. 2006 yılına gelindiğinde ilk albüm çalışmasını Gardiyan’la birlikte “Az Kaldı” olarak çıkarıyor ve 2008 yılında tekrardan Gardiyan’la birlikte 2. albümü olan “Kan Değil Katran” isimli albümünü internette paylaşıyor. Belirli bir kitleye ulaşmayı başaran Gazapizm konserler vermeye başlıyor. 2009 Yılında Fuat Ergin in “Kalbum” isimli albümünde Gardiyan ve Sivo ile kaydettikleri “Tehlikeli” isimli parça ile RAP dünyasına ilk resmi adımını atıyor. 2009 Yılında başlayan bir sağlık sorunun ardından tekrar RAP dünyasında kaldığı yerden devam ediyor. 2016’da Sıfır Bir: Bir Zamanlar Adana’da dizisinin SoundTrack‘ine katkıda bulunması ve yine aynı yıl, adından ve kliplerinden çok söz ettirecek bir albüm çıkartınca bir çok kişi tarafında beğeniliyor ve izleniyor.
2016 Yılında Youtube üzerinden Gece Sabahın ve Heyecan Yok isimli parçaları yayınlayınca herkes bu ismi tanımaya başlıyor.