Bilgi

Elektrik Süpürgesi Tavsiyesi | Hangi Elektrik Süpürgesini Almalıyım?


Bir elektrik süpürgesi almaya karar verdiğinizde kafanızı karıştıracak bir sürü teknik terim havada uçuşuyor. Aslında bir elektrik süpürgesi satın almak o kadar zor bir konu değil. Şimdi sizlere kısaca “Elektrik Süpürgesi Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim? Hangi Elektrik Süpürgesini Almalıyım? Elektrik Süpürgesi Tavsiyeniz Nedir?” Sorularına –kısaca- cevap vermeye çalışayım.

Elektrik Süpürgesi Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Hemen hemen bir çoğumuzun elektrik süpürgesi alırken veya incelerken ilk fark ettiği şeylerden biri Watt. Bu süpürgenin üzerinde ve kutusunda büyük harflerle yazılmış olan 750, 800, 900, 1000, 1200, 2000 Watt gibi sayılardan oluşuyor. Bu sayılar aslında bizim için nerdeyse hiçbir önemi yok. Muhtemelen satış stratejisi gereği yazılan bu sayılar cihazın ne kadar elektrik tükettiğini gösteren bir değer olduğunu söyleyelim. Watt yani Motor Gücü süpürgesinin harcadığı elektrik enerjisini veriyor. Bir çok kişi süpürge alırken Watt değeri yüksek olan süpürgenin daha iyi olduğunu düşünsede aslında hiçbir ilgisi yok.

Bir çok kişinin adını ilk kez duyduğu Air Watt yani Emiş Gücü bir süpürge alırken dikkat etmeniz gereken en önemli özellik. Bu özellik süpürgenin ne kadar iyi çektiğini gösterir. Standart olarak 350-600 arasında ki bir süpürge idealdir. Ancak unutulmamalıdır ki çok yüksek emiş gücüne sahip olan bir süpürgeyi aldığınızda evdeki halı ile boğuşmanız kaçınılmaz olabilir. Yüksek emiş gücüne sahip süpürgelerde ayarlama butonu olmayanları kullandığınızda halıya yapışıp kalabiliyor.

Bu arada Air Watt yani Emiş Gücü ile Watt (Motor Gücü) arasında herhangi bir bağlantı/orantı yok.

Hava debisi diye bir kavram daha var. Bu kavram süpürgenin ne kadar hava çektiğini gösteren değerdir ve Litre/Saniye cinsinden gösterilir. İyi bir süpürgede hava debisi kullanılan hortum ucunda 40 Litre/ saniye ve üzerinde olması tavsiye edilir.

Halılarda derinlemesine (halıların diplerindeki saç, kıl tüy v.s.) temizlik yapacak bir ürün arıyorsanız o zaman güçlü ve turbo başlıklı ürünlere bakmanızda fayda var. Fırçası dönen bir “turbo başlık” süpürgenin yürümesini daha rahat sağlar. Son zamanlarda kullanımız artan turbo başlıklı süpürgeler kendi etrafında dönebilen bazı başlıklar hava gücü ile hareketi sağlandığından emiş gücü yüksek bir süpürgenin halıya yapışmasını engelliyor. Bir çok marka ve modellere uyabilen “Universal Turbo Başlıklar” piyasada bulunmaktadır.

Gecenin bir vakti evi süpürmeyi düşündüğünüzde aklımıza gelen ilk soru gürültü/ses sorunu. Bundan dolayı alternatifleriniz arasında ses düzeyi düşük bir süpürge almanız hem sizi hemde komşularınızı rahatsız etmeyecektir. Standart bir elektrikli süpürgenin ses seviyesi genellikle 78 desibelken, en sessiz olanınki ise normal konuşma düzeyi olan 60 desibel civarındadır. Gürültünün her 3 desibelde iki kat arttığını düşünürsek 68 ile 78 desibel arasında ciddi bir fark bulunmaktadır! Bazı firmalar kendi elektrikli süpürgelerinin ölçümünü uluslararası standartlara göre yapar. Bu nedenle elektrik süpürgesi alımında ses seviyesi (desibel) bir diğer kriterdir.

Aktif Karbon Filtre “gaz moleküllerini yakalama ve tutma özelliği” bulunmaktadır. Aktif karbon filtrenin yüzeyi milyonlarca ufak gözenekten meydana gelmiştir. Bu gözenekler aracılığı ile bir çok koku yayan zehirli gazlar yakalanır. Aktif karbon filtre kullanılan süpürgeler ortamdaki kokuyu da arındırabilmektedir.

Emiş gücünden sonra en önemli özellik kuşkusuz Hepa Filtre özelliğidir. Filtre olayı gerçek temizlik yapmanızı sağlayacak öncelikli bir değerdir. Hepa  İngilizce “High Efficiency Particulate Arrestin” kelimelerinin kısaltmasıdır. Türkçeye çevirdiğimizde “Yüksek Düzeyde Partikül Yakalayıcı Filtre”  anlamına gelmektedir. Burada ki partikül sözcüğü mümkün olan en küçük parçacık demektir. Hepa filtreler partiküllerin  -başka bir ifade ile süpürgeden kaçabilecek tozların- % 85 ile % 99,99 una kadarını  yakalayabilir. Hepa filtreler “Hepa 10, Hepa 11, Hepa 12, Hepa 13, Hepa 14” gibi tozu tutma seviyelerine göre sıralanır. Bunların özelliklerini şöyle sıralayabiliriz.

Hepa 14 filtrelerden daha iyi olanlar Ulpa filtrelerdir. Yaklaşık 0,3 mikrona kadar tozları “Hepa Filtreler” havadan arındırırken 0,3 mikrondan küçük olanları ise “Ulpa Filtreler” arıtabilmektedir. Ulpa filtrelerin sadece daha çok sağlık alanında (ameliyathane, streril oda vb.) kullanıldığını söyleyelim.

  • HEPA 10: 100 bin adet partikülün 15.000’ni çıkartır. Yaklaşık % 85’ini tutmaktadır.
  • HEPA 11: 100 bin adet partikülün 5.000’ni çıkartır. Yaklaşık %95’ini tutmaktadır.
  • HEPA 12: 100 bin adet partikülün 500’ünü çıkartır. Yaklaşık % 99,5’ini tutmaktadır.
  • HEPA 13: 100 bin adet partikülün 50’sini çıkartır. Yaklaşık %99,95′ni tutmaktadır.
  • HEPA 14: 100 bin adet partikülün 5’ini çıkartır. Yaklaşık %99,995’ini tutmaktadır.

Bir süpürgenin Toz Torbalı veya Torbasız olması tartışılagelen bir konudur. Torbasız süpürgeler, torbalı süpürgelere göre daha iyi performans gösterirler şeklinde genel bir kural yoktur.  Torbasız süpürgelerin torba ihtiyacı olmadığından ilave masrafı yoktur. Torbasız süpürgeler, ne kadar tozun çekildiğini görmenize olanak sağlar ve hazne görüldüğünden doluluk oranı anlaşılır. Bununla birlikte günümüzde üretilen çoğu torbalı süpürgede torba doluluk göstergeside bu imkanı sağlamaktadır. Torbasız süpürgelerde kullanıcı tozun boşaltılması esnasında bir miktar toza maruz kalabilir. Bu nedenle alerji, astım gibi rahatsızlığı olan kişilere tavsiye edilmez. Toz torbalı süpürgeler daha hijyeniktirler ve torba kolayca değiştirilebilir.

Uzun yıllardır üretilen bu “Su Filtreli Elektrik Süpürgeleri” ülkemizde son 10-15 yılın modası olduğunu hatırlatalım. Arnica Bora’nın piyasaya fırtına gibi girişi ile iyice yaygınlaşan su filtreli süpürgelerin en önemli özelliği psikolojik faydalarıdır. Temizlikten sonra ortamdan çıkan kiri gören kullanıcının ciddi bir rahatlama yaşamasını sağlayan su filtreli süpürgeler aynı zamanda halı yıkama veya ıslak zeminden çekim gibi özelliklere de sahiptir. Ancak suların boşaltılması ve parçaların temizlenmesi gibi ek külfetler nedeniyle bu tip süpürgeleri tek cihaz olarak önermek zordur. Su filtreli süpürge kullanılan evlerde genellikle bir de mini süpürge bulundurulması bu sebeptendir. Ayrıca su filtreli süpürgelerin oldukça gürültülü çalıştıklarını da söyleyelim.

Toz torbalı mı yoksa su filtrelimi sorusunu şahsen bana sorarsanız toz torbalı derim. Toz torbalı elektrik süpürgesi işiniz bittiğinde kenara koyuyorsunuz. Bunlar su filtreliye göre daha sessiz çalışıyor. Ayrıca diğer bir avantajı torbalarını uzun süre kullanabiliyorsunuz. Torbanız bittiğinde paket halinde (6-12 adet) istediğiniz bir çok yerden ucuza satın alabiliyorsunuz. Su filtreliler daha sağlıklı gibi görünüyor ama –sıklıkla- gürültülü çalışması ve cihazın temizliği ayrı bir sorun. Cihazla işiniz bittiğinde oturup bu cihazı temizlemeniz gerekiyor.

Piyasada “hem torbasız hem susuz” olarak bilinen siklonlu elektrik süpürgesi tipi, içeriye giren havayı siklon denen odacıklarda döndürerek çalışır. Havadaki tozlar merkezkaç kuvveti nedeniyle odacıkların duvarlarına çarparak düşerler. Dyson’ın icadı olan bu sistem bugün başka markalar tarafından da kullanılmaktadır. Siklonlu süpürgelerin avantajları arasında çok yüksek ve asla düşmeyen emiş gücü ilk sırada yer alıyor. Bu tip süpürgelerin “alerji-astım hastaları için” veya “evcil hayvan besleyenler için” şeklinde satılmaları da bu sebepten kaynaklanıyor. Ancak siklonlu süpürgelerin toz haznelerini boşaltmanın zahmetli ve rahatsız edici bir iş olması ve bu tip süpürgelerin yüksek fiyatları da dezavantajlar arasında.

Not: Evde bulunan priz durumuna göre kablo uzunluğuna dikkat edin.

Elektrik Süpürgesi Tavsiyeniz Nedir?

Bütçeniz tam olarak nedir bilmiyorum. Yorum kısmına süpürge almak için ayırdığım bütçe şu derseniz –boş zamanımızda- cevap vermeye çalışacağız. Süpürge almak istediğinizde bütçeden sonra toz torbalı veya su filtreli gibi bir seçeneği belirlemeniz gerekiyor. Ardından uygun olduğunu düşündüğünüz cihazı alabilirsiniz. Başta dediğim gibi bir süpürgenin kalitesi belirleyen ana özellikler emiş gücü, hepa filtre, hava debisi ve desibel (ses düzeyi) değerleridir.

1- Dyson DC33C Allergy Elektrikli Süpürge > Yaklaşık 1500 TL

2- Philips FC9924/07 Marathon Ultimate Elektrikli Süpürge > Yaklaşık 1260 TL

Philips FC9924/07 Marathon Ultimate Elektrikli Süpürge Hali-hazırsa şu anda en çok tavsiye edilen, en çok satın alınan ve en olumlu yorum yapılan süpürge modeli. Altta 675 kişinin verdiği yorum ortada. Bütçeniz daha az ise “Philips Marathon Ultimate FC9919/07 650 W Toz Torbasız Süpürge” alabilirsiniz. Bu torbasız isteyenler için ideal bir süpürge olduğunu söyleyebilirim.

Philips FC9924/07 Marathon Ultimate Elektrikli Süpürge’nin teknik özelliklerine kısaca baktığımızda 

  • Filtre Filtre Tipi: Hepa 13 Filtre
  • Toz Kapasitesi:2 Litre Toz Kapasitesi
  • Motor Gücü (Watt): Giriş gücü (IEC) 650W
  • Ses Seviyesi: 75 dB Ses Seviyesi
  • Toz Torbası: Toz Torbasız
  • Kablo Uzunluğu: 8 m

3- Rowenta RO6221 X-trem Power Cyclonic Toz Torbasız Elektrikli Süpürge > Yaklaşık 500 TL

4- Philips FC9323/07 PowerPro Compact Torbasız Elektrikli Süpürge > Yaklaşık 400 TL

5- Fakir Hygien 2600 H2O Su Filtreli Islak Kuru Vakum Süpürgesi > Yaklaşık 600 TL

 

7 Yorum

7 Yorum

  1. ipek

    24 Nisan 2018 at 10:41

    süpürge almak için ayırdığım bütçe 550 tl yardımcı olurmusunuz size zahmet.

  2. Hülya

    13 Mayıs 2018 at 09:04

    Süpürge almak istiyorum .benşm için süpürge yaparken yorulmamak yani kolunun hafif olması be yüksek emiş gücü önemli. Fiyat aralığı 900- 1400 arası. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Çok kararsızım. Çünkü.

  3. SONGÜL KARTAL

    26 Haziran 2018 at 12:07

    200TL YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM

  4. Ayse

    4 Ağustos 2018 at 23:40

    Torbasiz Süpürgeler de zamanla filtreye toz birikir performansı düşer diye duydum uzun yıllar kullanışlı olmuyormuş öylemi sizce

  5. Morbeyaz halı yıkama

    7 Kasım 2018 at 00:00

    Toz torbasız süpürgeler maliyetisz ve kullanışı kolay olan ürünlerdir. yalnız ucuz olan sulu fantom gibi markalar ile de ıslanan halıları halı yıkamacıya bşke göndermeden halının suyunu iyice alabilirsiniz. hatta bir deneme olarak halının çıkmayan lekesini evde iyice ovalayın ve hemen süpürge ile suyunu aldıktan sonra 3 saat içerisin de kurur.

  6. Tanem

    1 Aralık 2018 at 00:12

    Merhaba, süpürge için ayırdığım bütçe 1300 tl civarında. 2 çocuğum var ve birinde astım var. Halıları iyi çekicek bir süpürge tavsiyesine ihtiyacım var. Bilgi ve önerilerinizi rica ederim. İyi çalışmalar.

  7. eylem budak

    5 Temmuz 2019 at 22:49

    öncelikle bilgilendirme oldukça faydali teşekkürler, çünkü yaptigim arastirmada philipsin müşteri hizmetlerinden ve teknik servisten alamadigim bilgiye ulaştım yazinizda. Philipsin Fc 9751 ve FC 9925 modeli arasinda kararsiz kaldim, teknik ozellillerde 9751 de hava akimi 41 l/s 9925 de 27 l/s yeni modellerinde hep 27l/s acaba kullanim zorluğu yarattigi icin mi düşürülmüş, birde vakum degeri var bu ne anlama geliyor, yardimci olabilirseniz sevinirim

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı