İnsanları zombiye dönüştürmesiyle bilinen yeni nesil uyuşturucu maddesi olan flakka bazı bölgelerde beyaz kristal parçaları nedeniyle ‘çakıl’ olarak isimlendirilir. Bu yapay uyuşturucu kokaine benzeyen yüksek bir etkiye sebep olmaktadır. 2012 yılında yasaklanan bir dizi sentetik uyuşturucu olan “banyo tuzları” gibi, flakkanın da kokainden çok daha tehlikeli olduğuna dair bilgiler bulunuyor.
Florida’nın Fort Lauderdale kentindeki Nova Southeastern Üniversitesi’nde Epidemiyolojist Jim Hall “uyuşturucunun dozunu kontrol etmek çok zor ve ne kadar yüksek tüketilirse o kadar ölümcül olabilir” açıklaması Flakka’nın ne derece tehlikeli olduğunu gösteriyor.
İlacın aşırı dozda içilerek, enjekte ederek, burundan soluyarak alınması bazı semptomlara neden olabilmektedir. Flakka kullanımının delirium denen ve nadir olarak görülen aşırı güçlü yan etkide kaygı, vücut sıcaklığında yükselmeler (uzman Hall 105 derece ve daha yüksek olabileceğini söylüyor) ve paranoya neden olmaktadır. Muhtemelen flakkanın kullanıcılara verdiği en dikkat çekici şey ‘İncredible Hulk’un gücü ve öfkesi gibi hissettirmesidir.
Yüksek Ölümcül Etkiye Sahip Sentetik Uyuşturucular Çocukları Nasıl Öldürüyor?
Flakka hikayeleri gün geçtikçe artmaya başlıyor: Güney Florida’da polis departmanının kasırgalara dayanıklı kapılarını kıran bir adam flakka kullandığını itiraf etti. Florida’nın Melbourne kentinde cadde boyunca flakka etkisindeyken çığlık atıp koşan bir kız Şeytan olduğunu bağırıyordu . Eyalet yetkilileri bu uyuşturucunun tehlikeleri hakkında insanları uyarılarda bulunuyorlar.
Flakkanın aşırı dozları Florida’yı özellikle sert vuruyor gibi görünüyor.
Hall; Güney Florida’daki Broward County’de günde yaklaşık 3 veya dört kişinin hastaneye kaldırıldığını ve haftasonları ise bu sayının daha fazla olduğunu söylüyor. Ayrıca Sunshine State’in neden flaka suistimaline sıcak baktığı belli değil; “toplulumumuzda büyük bir soru” diye belirtti.
Alabama, Mississippi ve New Jersey’de de vakalar bildirildi.
İsmini İspanyolca güzel bir kadından alan flakka, “banyo tuzları” nda anahtar bir bileşen olan MDPV (metilen dioksipirovaleron )’ye yakın bir kimyasal içeriyor. Bu kimyasallar normalde ruh halini düzenleyen nörotransmitterlerin, dopaminin ve serotoninin düzeylerini kontrol altında tutan nöronların yüzeyine molekülleri bağlar ve engeller. Hall, kokain ve metamfetaminin beyinde benzer eylem şekillerine sahip olduğunu, ancak flakka’daki kimyasalların daha uzun süreli etkilere sahip olduğunu söyledi.
Tipik bir flakkanın etkisi bir ila birkaç saat sürebilir, ancak nörolojik etkilerin kalıcı olabileceği mümkündür. Hall; uyuşturucu nöronlarda durmakla kalmaz, aynı zamanda onları yok edebilir, diye belirtti. Ve flakka, banyo tuzları gibi, kokainden daha uzun süre beyinde dolaştığından, yıkımın boyutu daha büyük olabilir.
Flakkanın ciddi bir başka yan etkisi böbrekler üzerindeki etkisidir. İlaç, hipertermin bir sonucu olarak böbreklerin üstünden geçen kasların parçalanmasına neden olabilir. Uzmanlar, flakkanın aşırı dozlarında hayatta kalanların, hayatlarının geri kalanını diyalizde geçirebileceğini düşünüyorlar.
Çoğu sentetik uyuşturucuda olduğu gibi, flakka’nın büyük kısmı Çin’den gelmiş gibi görünüyor ve ya internet üzerinden ya da benzin istasyonları ya da diğer bayiler aracılığıyla satılıyor. Bir doz 3 ila 5 dolar arasında değişebilir, bu da kokain için ucuz bir alternatif oluşturur. Hall; satıcıların genelde genç ve fakir insanları hedef alıyor ve evsiz insanlara alıp satmalarını istediklerini söylüyor bunlar “zaten kronik hastalık ve sağlık hizmetlerine erişim açısından dezavantajlı insanlar” diye ekliyor.
Flakka’nın kendisinden önce gelen “banyo tuzlarından” daha tehlikeli olup olmadığı bu noktada belirsizdir. Fakat bir avantajı var: henüz yasaklanmış değil.
Temple University Tıp Fakültesi Tıbbi Madde Araştırma Merkezi’ndeki doktora sonrası araştırmacı Lucas Watterson, flakkanın MDVP’nin yerine geçecek bir şey olarak ortaya çıktığını söylüyor.
Watterson, Uyuşturucu ile Mücadele Kurulu flakka’ya geçici bir yasak koymasına rağmen, uyuşturucu üzerine “insan tüketimi için değil” etiketi yapıştırarak bu yasağı yürüteceklerini söylediklerini bildirdi ve flakka üzerinde federal bir yasağı koymak için gerekli verileri elde etmek için muhtemelen birkaç yıl süreceğini ama en azından bu yasağın potansiyel kullanıcıları vazgeçirmek için etkili olabileceğini ekledi.
Watterson, “sorun, bu ilaçlardan biri yasaklandığında veya yasadışı olduğunda, uyuşturucu üreticisinin bir takım farklı seçenekler üreterek buna tepki göstermesi” olduğunu söyledi.
Kaynak (Türkçe Çeviri): http://www.cnn.com/2015/05/26/health/flakka-gravel-illegal-drugs/index.html