Herkese Merhaba. Bu yazımızda “ücretsiz depolama alanı” konusunda bilgi vermeye çalışacağım. Hepimizin bildiği gibi ücretsiz depolama alanlarının bir sağladığı hizmete adı bulut bilişim (bulut teknolojisi) adı veriliyor.
Dünyanın herhangi bir yerinden “internet aracılığı ile” cep telefonu, tablet, bilgisayar veya bir sistem vs. gibi araçlar kullanılarak verilerinizi (fotoğraf, resim, film, müzik, doküman, belge, dosya vb.) yedeklemek veya çevrimiçi bir şekilde yeniden kullanmak için bulut depolama hizmeti olmazsa olmazlardan.
Son birkaç yıldır popüler hale gelen bu teknolojiden faydalanmadıysanız –şiddetle- kullanmanızı tavsiye ediyorum. Şahsen aktif bir şekilde kullandığım bu teknolojiden faydalandığım özellikleri anlatayım. Öncelikle cep telefonundan çektiğim fotoğraflar otomatik olarak bu bulut depolama alanına kaydediliyor böylece telefonun çalınması, kırılması, kaybolması durumunda yedekler güven içinde kalıyor. Önemli olduğunu düşündüğüm bir belgeye –diploma, vesikalık fotoğraf, kimlik- burada bir fotokopisi duruyor. İhtiyacım olduğunda cep telefonuma indirip herhangi bir yerden çıktısını alabiliyorum. Evdeki fotoğraflarımın arşivi bulut depolama alanında tutuyorum. Böylece herhangi bir USB Bellek, Harddisk, CD/DVD gibi yedekleme araçlarına ihtiyaç duymuyorum. Bu cihazlar –nem,ısı vs.- gibi ortamlardan çabuk bozulabiliyor. Yada çok önemli fotoğraflarınızı USB bellekten bazen kaçınılmaz bir şekilde silindiğine tanık olabiliyorsunuz. Ayrıca bu tarz araçların kaybolması ayrı bir problem. Bulut teknolojisinin kaybolma, çalışnma, virüs bulaşma, arızalanma gibi bir derdi yok. Birden fazla katmanlar sunucularda saklanıyor. Yapmanız ve düşünmeniz gereken tek şey sağlam bir şifreye sahip olmak.
Büyük boyutlu bir dosyayı hiçbir mail adresi doğrudan göndermez. En fazla 25-50 MB destekleyebilir. Ancak bulut depolama alanında böyle bir şey söz konusu değil. Bu alana yüklediğiniz herhangi bir film, video veya büyük boyutlu dosyayı istediğiniz kadar kişiye isterseniz mail ile isterseniz bir link ile gönderebilirsiniz.
Bilgisayarınızı nasıl kullanılıyorsanız bulut depolama alanını öyle kullanıyorsunuz. Adeta bilgisayarınızın herhangi bir klasörünü kullanıyor gibi içinde gezinebiliyorsunuz. Yukarıda bahsettiğimiz üzere telefondan otomatik yedekleme talimatları verebildiğiniz gibi bilgisayarınızın da bir klasörünü hedef göstererek içindekilerin otomatik yedeklenmesini sağlayabilirsiniz. Yani ayarları bir kere yaptıktan sonra artık bir şeyle uğraşmıyorsunuz. Bilgisayarınız veya telefonunuz senkronize bir şekilde otomatik yedekleme işlemi yapabiliyor. Telefonunuzu veya bilgisayarınız kaybolup, çalınıp veya erişilmez duruma geldiğinde buradaki bulut depolama alanını istediğiniz bir telefondan veya bilgisayardan sadece şifrenizi girerek kullanabiliyorsunuz.
Büyük ihtimalle birkaç yıl içerisinde –fiber hizmetlerin- yaygınlaşması ile birlikte artık Hard Diskler, USB bellekler, CD/DVD’ler tarih olacak. Çünkü herkes bilgisayarını cebinde taşıyacak. Ya özel bir cihaz veya geliştirilmiş cep telefonları hayalet göstergeler ile bir bilgisayara dönüşecek. Tıpkı kullandığınız projeksiyon cihazları gibi bir ekrana yada doğrudan görünür şekilde bilgisayar kullanımı sağlanacak.
Hali hazırda dünyadaki önemli kurum ve kuruluşların neredeyse tamamı bulut teknolojisini kullanıyor. Bununlar dışında internet ile ilişkili bütün şirketler bulut depolama alanlarını kullanarak müşterilerine web hizmeti ve paylaşım hizmeti sağlıyorlar.
İlk bakışta bize yabancı olan bu kelimenin aslında hayatımızın içinde olduğunu rahatlıkla görebiliyoruz. Şu anda girdiğiniz bu web sitesi bir bulut teknolojisinin hizmeti olduğunu söyleyeyim. Okumakta olduğunuz bu sayfa ve bu web sitesinin tamamı (tech-worm.com) Fransa’nın –bilmediğim- bir şehrinde bulunan sunucu (server bilgisayar) içinde tüm dünyaya yayın yapmaktadır.
En İyi Ücretsiz Depolama Alanı Hizmeti Sunan Servisler
1- Google Drive (Ücretsiz 15 GB)
Google Drive Google tarafından geliştirililen ve yönetilen bir dosya depolama ve senkronizasyon servisi hizmetidir. Bu servis kullanıcıların bulutta doküman depolayabilmelerini, dosya paylaşabilmelerini ve iş birliği yaptıkları kişilerle dokümanları düzenleyebilmelerini sağlamaktadır. Google Drive’da herkese açık olarak paylaşılan dosyaları internet arama motorları tarafından aranabilir. Hizmete diğer Google ürünleri gibi, @gmail.com e-posta adreslerini kullanan bir Google hesabı ile kayıt olmak mümkündür. Google Drive 2012 tarihinde hizmete sunulmuştur ve 2014 yılı Ekim ayı itibarıyla aylık aktif kullanıcı sayısı 240 milyon civarındadır. Google tüm kullanıcılarına başlangıçta üç en çok kullanılan hizmeti arasında paylaşılan 15 GB boyutunda çevrimiçi depolama alanı sunuyor. Eğer 15 GB’den fazla depolama alanı almak istiyorsanız ücret ödemek durumundasınız.
2- One Drive (Ücretsiz 5 GB)
OneDrive, Microsoft’un sunduğu bir çevrimiçi dosya depolama ve paylaşma hizmetidir. Kullanıcılar, Microsoft Account hesapları ile bağlanabildikleri OneDrive hesaplarına tarayıcılarını kullanarak dosya gönderip, internet erişimi olan her yerden bağlanabilmektedirler. Halka açık olarak paylaşılan OneDrive dosyalarına erişim için üyelik gerekmemektedir. Servis, ücretsiz paketinde 5 GB’lik ücretsiz bir kişisel depolama alanı sunmaktadır. OneDrive kullanıcıları için depolama alanı sınırı, Office 365 ücretli aboneleri için 1 TB, daha önce 15 GB boş alan ve fotoğraflarını OneDrive’a otomatik olarak yüklenecek şekilde ayarlayan telefon kullanıcıları için 15 GB daha eklendi. Bununla birlikte, ücretsiz OneDrive depolama alanı 31 Ocak 2016’da 15 GB’dan 5 GB’ye düşmüştür.
3- Dropbox (Ücretsiz 2 GB)
Dropbox, bir paylaşım ağı programıdır. İşlevi, isteğe bağlı olarak her kullanıcıya ücretsiz 2 GB’a kadar veri saklama alanı verir. Bunun haricinde kullanıcı çevrimiçi olunduğu süre içerisinde arkadaş ağı listesindekiler ile sınırsız ebatta dosyayı paylaşabilir. Haziran 2007 yılında İran asıllı Arash Ferdowsi ve Drew Houston tarafından kurulmuşdur. Torrent gibi paylaşımı kullanıcıdan izinsiz bir şekilde Torrent gibi her yere yaymaz, bunun yerine kullanıcı gizliğinin korunması anlaşmasıyla sadece kullanıcının izin verilen diğer kullanıcılar arasında klasör içeriğini paylaşım ağı üzerinde paylaşılmasına izin verir.
4- Mega (Ücretsiz 50 GB)
Mega, 19 Ocak 2013 tarihinde, Kim Dotcom tarafından kurulan ve MegaUpload’un devamı olan bir dosya paylaşım ve bulut servisi. Mega, kullanıcılarına ücretsiz 50 GB veri saklama alanı sunmaktadır. Mega ayrıca, dosyaların şifrelenip sunucuya yüklenmesi özelliği sayesinde güvenli barındırma hizmeti sağlar. Sloganı; “daha büyük, daha iyi, daha hızlı, daha güvenli!” Kurucusu Kim Dotcom, website için şöyle demiştir; “Dilerim yeni Mega’yı beğenirsiniz. Sanki kendimi zaman içinde yolculuk yapıyormuşum gibi hissediyorum”. İstatistiklere göre site kurulduğu ilk gün 250,000 kullanıcıya ulaştı
5- Yandex Disk ( Ücretsiz 10 GB)
Yandex.Disk, Yandex tarafından geliştirilen çevrimiçi depolama hizmetidir. İlk Nisan 2012’de piayasaya çıkmıştır. Şu an itibarıyla dil destekleri: Rusça, İngilizce, Türkçe ve Ukraynacadır. Yandex.disk; sunucularında bulunan dosyaların depolanması ve diğer kullanıcılarla paylaşmak için kullanılmaktadır. Yandex.Disk, kullanıcıya 10 GB ücretsiz depolama alanı sunmaktadır. Ayrıca kullanıcılar arkadaşlarını Yandex.Disk’e davet ederek depolama alanını genişletebilir ayrıca ücreti karşılığında kapasitesi 1 TB’a kadar genişletebilirler.
6- iCloud (Ücretsiz 5 GB)
iCloud (daha önce MobileMe), Apple tarafından 6 Haziran 2011 WWDC’de tanıtılan bulut depolama servisidir. Şubat 2016 itibarıyla, hizmetin 782 milyon kullanıcısı vardır. Hizmet, kullanıcılarına, dokümanlar, fotoğraflar ve müzik gibi verileri uzaktaki sunucularında iOS, Macintosh veya Windows cihazlarına indirmek, paylaşmak, diğer kullanıcılara veri göndermek ve kaybedilen veya çalınan Apple cihazlarını yönetmek özellikleri verir.
7- CloudMe (Ücretsiz 3 GB)
CloudMe, belgeleriniz güvenli bir konumda yedeklemenize yardımcı olan ücretsiz program ve hizmet. CloudMe ile aynı zamanda farklı konumlardaki belge ve klasörlerinizi birkaç tık ile sekronize de edebilirsiniz. Program ile birden fazla bilgisayardaki belgelerinizi de aynı depolama konumuna yönlendirebilirsiniz. İsveç orijinli bu bulut servisinin 3GB ücretsiz alanı bulunuyor.
Ücretsiz bulut depolama servisi tavsiyem sırasıyla OneDrive, Google Drive ve Dropbox. Bu üç servis kurumsallaşma ve kullanıcı puanı adına en üst sıradalar. Hali hazırda 50 GB ve üzerinde depolama alanı sunan bir çok servis var. Ama bunlarta hiçbir zaman güvenmemenizi tavsiye ederim.
Bunlar dışında kullandığım ve bir çok paylaşım platformunda üyelik gerektirmeden indirme/download sağlayan Yandex Disk. Rus menşei bu hizmet alternatif olarak depolama hizmeti alabileceğiniz kaliteli servislerden.
Herkese bol güneşli mutlu günler.
Selametle.
Kaynak: https://tr.wikipedia.org
aktuelkatalogu
8 Mayıs 2019 at 15:59
Google Drive bu konuda oldukça iyi. Ücertsiz olarak 15 GB daha ne olsun 🙂