Bilgi

51/2-C Trafik Ceza Kodu Nedir? Madde 51/2-C Trafik Cezası Ne Kadar? (2022)


Herkese Merhaba. Bu yazımızda “51/2-C Trafik Ceza Kodu Nedir? Madde 51/2-C Trafik Cezası Ne Kadar?” sorularına kısaca yanıt vereceğiz.

Bildiğiniz üzere trafik cezaları uygulanırken tutanağa “kanunun madde numarası” yazılır. Bu madde numarası aynı zamanda hangi trafik ihlalini yaptığınızı belirtir. Bu yazımızda adı geçen “51/2-C” trafik ceza kodu “Yönetmelikte Belirlenen Hız Sınırlarını %50’den Fazla Aşmak” anlamına geliyor.

51/2-c trafik ceza kodu, radar tespitiyle hız sınırını ne kadar aştığınız belirlenerek gereken trafik cezasının uygulanması anlamına gelir.

EDS (Elektronik Denetleme Sistemi) tarafından otomatik olarak yazılabileceği gibi Trafik Polislerinin yapmış oldukları radar denetiminde de doğrudan sizi durdurarak veya durduramadığı taktirde plakanıza yazılabilir.

Bu trafik cezasını yediğinizde “1.823 TL” para cezası gelecektir. Eğer cezanın size tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde öderseniz %25 indirimli olarak “1.367,25 TL” ödeme yaparsınız. Bu ceza tutarlarında yerleşim yeri hız limitleri ve yolun şehirler arası olup olmadığı büyük rol oynar. Ayrıca kanunen verilen tüm trafik cezaların hepsinde tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödeme yapıldığı takdirde %25 oranında indirim uygulanmaktadır. Ayrıca Polis kontrolünde aracınız durdurularak ceza yazılırsa ehliyetinize 15 ceza puanı eklenecektir.

51/2-C Trafik Cezası Nasıl Ödenir?

Bu ceza doğrudan size PTT vasıtasıyla tebligat gönderilerek tebliğ edildiyse 15 gün içerisinde vergi dairesine giderek veya mobil bankacılık kullanarak ödeme yaptığınızda %25 oranında indirim uygulanarak “1.367,25 TL” ödeme yaparsınız.

Mobil ödemede (Örn: Vakıfbank) Ödemeler | Vergi Ceza İcra | Trafik Cezası İşlemleri | Beyanlı Ödeme sekmesine giderek gerekli bilgileri ve ceza miktarını tam olarak yazıp ödemek istediğinizde otomatik olarak %25 indirimli olacak bir şekilde trafik cezasını ödemiş oluyorsunuz.

Trafik cezalarınız size tebliğ edilmeden ilk olarak “E-Devlet” sisteminde bulunan Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama kısmına yansıyacaktır. Hemen buradaki (tıkla) bağlantıyı tıklayıp e-Devlet şifrenizle giriş yaptığınızda son bir yıl içerisinde işlenen tüm trafik cezalarınız listelenmiş olacaktır.

Eğer size tebliğ edilmeyen (henüz ödemediğiniz) bir ceza burada bulunuyorsa ve mobil bankacılık uygulamasından ceza ödeme kısmına gelip plaka ve kimlik numaranızı girdiğinizde herhangi bir ceza çıkmıyorsa cezanız “Gelir İdaresi Başkanlığına” henüz yansımamış demektir. Gelir İdaresi Başkanlığına yansımamış ödemeleri de mobil bankacılığı kullanarakTrafik Cezası İşlemleri | Beyanlı Ödeme kısmına gelerek %25 indirimli olacak bir şekilde ödeme yapabilirsiniz. Beyanlı ödemede kullanılacak bilgiler için e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra cezasının sağındaki “detay” kısmını tıklayarak buradaki bilgileri (Tutanak Seri Sıra No, Ceza Tutarı TL) kullanacaksınız.

Unutmayın, e-Devlet sistemine yansımış bir ceza kesinleşmiş bir cezadır. Tebligat size ulaşmamış olabilir, aradan aylar-yıllar geçmiş olabilir. Bu cezanızın silindiği vs. anlamına gelmez. Tebligatı bazı durumlarda muhtarlığa, komşuya güvenliğe vs. teslim ederler. Bu durumda tebligat süreniz başlamış demektir. Hatta bazı durumlarda 6-7 ay sonra bile gelebilir. Püf nokta “Gelir İdaresi Başkanlığında” veya “Mobil Bankacılıkta” trafik cezası ödeme kısmına geldiğinizde ceza çıkıyorsa o zaman %25 erken ödeme hakkınız kaybolmuş demektir. Basit bir şekilde tebligat 15 günden önce yapılmış anlamına gelecektir.

51/2-C Trafik Cezası ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Eğer geriye doğru 1 yıl içinde toplamda 5 defa bu trafik cezasını ihlal ettiğinizde 1 yıl süre ile ehliyetiniz geri alınır.

1– Sürücü belgesi geri alınanların süresi sonunda psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanının muayenesi sonucunda sürücü belgesi almasına mâni hali olmadığı anlaşılanlara bu kanun kapsamında verilen trafik idari para cezalarının tahsil edilmiş olması şartıyla belgeleri iade edilir.

2– Son ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru beş yıl içinde bu kapsamda sürücü belgesi ikinci defa geri alınanların sürücü belgeleri iptal edilir.

3– Belgesi iptal edilenlerin tekrar sürücü belgesi alabilmeleri için; sürücü kurslarına devam etmeleri ve yapılan sınavlarda başarılı olarak motorlu taşıt sürücüsü sertifikası almaları gerekir.

4– Bu kişilerin sürücü kurslarında eğitime başlayabilmeleri için tabi tutulacakları psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesi sonucunda sürücülüğe engel hali bulunmadığını gösterir belgenin sürücü kursuna ibrazı zorunludur.

2022 Trafik Ceza Rehberi | Hız Sınırlarını Aşmak

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı