Bilgi

5000 TL’ye Laptop Tavsiyesi | 5000 TL’ye Hangi Laptopu Almalıyım?

Tarih |

Herkese Merhaba. Bu yazımızda sizlere 5000 TL’ye alabileceğiniz en iyi laptop modellerinden bazı tavsiyelerde bulunacağım. Öncelikle şunu net bir şekilde belirteyim! 5000 TL’ye alabileceğiniz laptop giriş seviyesindeki kullanıcı laptopu olacaktır. Bu laptoplarla PUBG, LOL, GTA 5, Fornite, World of Warcraft gibi grafik tabanlı oyunlar oynamayı aklınızdan geçirmeyin! Şu tarih itibariyle en düşük oyuncu laptopu 10.000 TL’den başlıyor. Bu nedenle alacağınız 5000 TL’lik laptop günlük kullanım için tasarlanmış bir bilgisayar olup internette gezinme, video-film izleme, ofis programlarını ve grafik tabanlı olmayan programları çalıştırma gibi işlerinize yaralayacaktır. Farklı bir şekilde yüksek grafik belleği istemeyen özellikle çocukların sevdiği Roblox, World of Goo, New Super Lucky’s Tale, Subnautica, Minecraft, Rocket League, Raft gibi oyunları rahatlıkla çalıştırıp oynayabilirsiniz. Bir öğretmen veya öğrenciyseniz sınıfta, derslikte sunum yapma gibi eğitimlerde kullanabilirsiniz.

Şimdi tavsiyelere geçmeden önce bilmeniz gereken bazı temel bilgileri anlatmaya çalışayım. Böylece bir laptop satın almak istediğinizde aklınızdan geçen laptopu rahatlıkla bir mağazadan veya internet sitesinden satın alabileceksiniz.

Laptop Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeli!

Bir laptop satın almayı düşündüğünüzde karşınıza birçok teknik terim çıkacaktır.  Bu teknik terimlerde detaya indikçe kafanızı karıştıracak, işin içinden çıkılamayacak bir duruma sokabilir. Ancak panik etmenize hiç gerek yok. Bu yazımızda vereceğim bazı püf noktalarla hızlı bir şekilde bütçenize uygun bir laptop satın alabilmeniz mümkün. Şu ana kadar yüzlerce hatta binlerce laptop kullanmış biri olarak (tabi işim gereği) şunu net bir şekilde söyleyebilirim ki; internet ortamında yapacağınız birkaç saatlik araştırma ile rahatlıkla gidip bir laptop alabilirsiniz. Şimdi hazırsanız lafı çok uzatmadan konumuza geçelim.

  1. Bütçenizi
  2. İşlemci, RAM ve Ekran Kartı özelliklerini kontrol edin.
  3. HDD veya SSD depolama birimi seçimi yapın.
  4. Taşınabilirlik açısından laptop ağırlığını kontrol edin.
  5. Ses kalitesi iyi olan bir laptop tercih edin.
  6. FreeDos özellikli laptoplar hakkında bilgi alın.
  7. Ekran Boyutu ve Çözünürlük (Piksel) seçimi yapın.
  8. Klavye özelliklerine bakın.
  9. Parmak izi ve güvenlik seçeneklerini değerlendirin.
  10. Pil özellikleri ve tek seferlik pil ömrüne bakın.
  11. İhtiyacınıza göre optik sürücü seçeneğini gözden geçirin.
  12. Kullanım amacınızı değerlendirin.
  13. İhtiyacınız olan bağlantı türleri hakkında bilgi alın.
  14. Tablete dönüşebilen ve kalem desteği olan laptoplar.

5000 TL’ye Hangi Laptopu Almalıyım?

Biliyorsunuz bir bilgisayar için performans denildiğinde akla işlemci, ram, ekran kartı ve ssd geliyor. Bu dört bileşen bir laptopun gücünü belirleyen en önemli faktörler. Tabi hepimiz bir laptop satın almak istediğimizde teknik terimler içerisinde boğulmak istemiyoruz. Ancak yine de kısa bir özet yaparak ve detaylardan kaçınarak bazı önemli bilgiler vermeye çalışacağım.

Şimdi arkadaşlar, ucuz ürün diye bir şey yok. Bu sık sık belirtiyorum çünkü hala karşıma bak şu ürün çok ucuz ve çok kaliteli gibi cümleler geliyor. Hiç kimse size ürününü ucuza vermez. Hele elektronik ürünlerde bu kesinlikle söz konusu değil. Bir laptopun maliyeti tam olarak bellidir. Eğer iki eşdeğer laptop arasında biri daha ucuz ise kesinlikle bir laptopun herhangi bir özelliği daha alt düzeyde olacaktır.

Laptop alacaksanız ilk olarak dikkatinizi çekecek şey FreeDos olayı. Arkadaşlar, bu FreeDos denilen laptoplarda “Windows 10” dediğimiz işletim sistemi bulunmuyor. Yani bu tipte laptopu açtığınızda simsiyah, anlaşılmaz bir ekran gelecektir. Bilgisayarı kullanabilmek için Windows 10 işletim sistemini bu bilgisayara kurmanız gerekiyor. Bu işlemi bilmiyorsanız format dediğimiz işletim sistemi yükleme işlerinden anlayan birine ihtiyacınız var. Eşiniz, dostunuz, arkadaşınız, sevgiliniz, mahallenin köşesindeki simitçi, kır kahvesindeki Süleyman abi vs. muhakkak bu işten anlayan biri vardır. Düzgün bir şekilde format attığınızda maksimum performans alacaksınız laptoptan. Haaa bide FreeDos laptoplar daha ucuz! 250–750 TL fark olabiliyor. Bunun temel nedeni firma işletim sistemine para ödemediği için daha ucuz oluyor. (Yıllardır böyle biliyorum, beni yalancılıkla suçlayan biri varsa yorum kısmına yazabilir.) Yani bütçeniz kısıtlı ise FreeDos laptop almanız sizin avantajınıza.

Yukarıda belirttiğimiz üzere bir laptopta en önemli dört bileşen; işlemci, ram, ekran kartı ve sdd. Dikkat edersiniz HDD (diğer adlarıyla Harddisk, Sabit Disk, Hard Drive Disk) demedim, SSD (diğer adlarıyla Solid State Drive, Katı Hal Sürücüsü) dedim.  SSD dediğimiz şey HDD yerine geçen yeni nesil depolama birimi. Bu SSD dediğimiz depolama birimi HDD’den daha hızlı, daha performanslı, daha sessiz, daha zor bozulan bir yapıya sahip. Eskiden sadece zenginlerin bir oyuncağı iken artık gettolarda (arka sokaklarda) PUBG oynayanların vazgeçilmez depolama birimi. Çünkü fiyatları nerdeyse normal HDD ile aynı seviyeye geldi.

5000 TL bir laptop alıyorsanız ve ana depolama birimi SSD değilse, lütfen sessizce oradan uzaklaşın. Çünkü aradaki performans farkı inanılmaz. Normal HDD’li bir laptop 3-5 dk da hazır hale gelirken SSD ile bu süre 15–20 sn sürüyor. (Bu arada benim masaüstü PC, 10 saniyede hazır hale geliyor. Nasıl reklam yaptım ama.) Mesela bir HDD takılı ir laptopta bir oyunu açtınız bazen 1 dk bekleyebiliyorsunuz, SSD ile bu süre 20 sn felan sürüyor. SSD’de aktarım hızı yüksek olduğundan inanılmaz bir performans sağlıyor.

SSD ile ilgili bir noktadan daha bahsetmek istiyorum. En azından bunu bilmenizde fayda var diye düşünüyorum. Arkadaşlar, SSD’nin farklı çeşitleri var. Hepsinin dış görünümü, veri aktarım hızı (okuma/yazma hızları, IOPS değerleri vs.) birbirinden farklı. Kafanızı çorba etmeden anlatayım. Laptoplarda ve masaüstü bilgisayarda genel olarak şu anda (yani günümüzde) iki çeşit SSD kullanılıyor. Bunlardan bir tanesi M.2 SSD dediğimiz bilgisayar RAM’i gibi olanlar. Bunlar doğrudan anakart üzerine montajı yapılır. Kendilerine ait yuvası var yani. Bu yuvaya M.2 form faktörü denildiğinden SSD olunca M.2 SSD olarak isimlendiriliyor. Bu tip SSD’lerde en hızlı olanlar NVMe M.2 SSD olanlar oluyor. Okuma yazma hızları ortalama 2.000 MB/s hatta bazılarında 7.000 MB/s olabiliyor. Yani bu tip SSD’lerin okuma yazma hızları çok hızlı olanları olduğu gibi yavaş olanları da var. Bir diğer çeşit ise; SATA 3 SSD oluyor. Bunlar normal 2.5 inç boyutundaki HDD’den görünüm olarak farkı yok. Ancak hızları ortalama 500 MB/s oluyor. Mesela laptopu yavaş olanlar HDD’i çıkartıp yerine SATA 3 SSD takarlar. Bu tip SATA 3 SSD’ler hem masaüstüne hem de laptoplara tamamen uyum sağlarlar. Yani istediğiniz bilgisayara takıp çalıştırabilirsiniz. Oysaki M.2 SSD her bilgisayara olmuyor. Anakart üzerinde uygun yuvasının olması ve ayrıca teknolojisini desteklemesi gerekiyor. Haaa bide unutmadan normal HDD’lerin okuma yazma hızları maksimum 150 MB/s oluyor. Aradaki hız farkını görebiliyorsunuzdur.

Şimdi gelgelim yüce fasülyüsün faydalarına. Bilgisayarda işlemci, ram ve ekran kartı gerçekten çok önemli bileşenler. Bu değerler birbiri ile uyumlu çalışmak zorundalar. Sarı Çizmeli Mehmet Ağa’nın işleri gibi değil. Benim “Çooook param var, alacam işlemciyi vuracam kırbacı” diyebilirsin. Ama uyum olmazsa istersen kralı gelsin gene katır gibi ağır çalışır. Mağaza reklamlarında i9 İşlemci, 8 GB RAM, 4 GB Ekran Kartı reklamlarına aldanmayın. Bunlar tamamen pazarlama stratejisi. Kardeşlerim, dostlarım sevgili Roma halkı, ucuz etin yahnisi olmaz! Ucuza teknoloji yok! Ucuza size kimse mal satmaz. Mağaza reklam yapmışmış, kampanyaymış, kumpanyaymış bunların hepsi kapitalist sistemin size dayattığı şeyler. (Ulan nasıl gaza geldim, bu yazıyı yazarken. İsyan çıkaracam nerdeyse)

Mesela bir i7 işlemci i5 işlemciden iyidir diye bir kural yok, 4 gb ekran kartı 2 gb ekran kartından daha iyidir diye bir şey yok, 4 gb ram 2 gb ramden daha güçlüdür diye bir şey ise hiç yok. Bunlara aldanmayın. Bakın şu ana kadar binlerce bilgisayara format attım, yeri geldi parçaladım, binlerce kişiye tavsiyede bulundum vs. Paranız ne ise aşağı yukarı aynı özelliklere sahip bir laptopu alabilirsiniz. Cidden aynen böyle! Yani gidin aynı özelliklere sahip bir Asus birde MSI bakın. Fiyatlarının neredeyse aynı olduğunu göreceksiniz. Hatta ucuz olan muhakkak bir şeylerin (donanım özelliklerinin yani) eksik olduğunu fark edeceksiniz.

Tabi daha çok detay var! Mesela iş bilgisayarı var, multimedya bilgisayarı var, oyun bilgisayarı vs. liste uzayıp gidiyor. Siz sırf özellikleri yüksek die gidip bir multimedya bilgisayarı aldığınızda “Ama bu ısınıyoooooooo” diye üzülmeyin sonra. Olmuyor arkadaş, böyle değil işte! Soluğu sonra teknik serviste alıyor. Eeee ama bu çok ses yapiiii diye şikayet! Isınır, yanar, kor olur. Dermanı yok kendine PC’nin! Sen ferrariyi köy yoluna sokarsın, sonra şahin yanından geçerken egsoz patlatır. Işık tutulmuş tavşan gibi kalırsın stabilize yolun soğuk toprağında! (Şiir gibi.)

 — Ha unutmadan bide SSD olacaksa en az 256 GB olandan alın! Rica ediyorum, gidip 120 GB almayın. İki program yükledikten sonra SSD’de yer kalmadı die bakakalırsınız!

Benim anlatacaklarım bu kadar. Size kısaca bir şeyler anlatmaya çalıştım. Umarım az-buçuk anlaşılmıştır.

Son olarak önerdiğim 5000 TL değerinde laptop modelleri hemen altta yer alıyor! İnceleyip karar verebilirsiniz.

Asus X515JA-BR1968T Laptop | Tıkla

  • İşlemci: Intel® Core™ i3-1005G1 İşlemci 4 M Önbellek, 3,4 GHz’ye kadar
  • RAM: 4GB (1x4GB) DDR4 1.2V 2666MHz SODIMM RAM (Maximum 12 GB)
  • Ekran Kartı: Intel HD Graphics (Intel HD Graphics)
  • SSD: 256 GB PCIe® NVMe™ M.2 SSD
  • Ekran Özellikleri: 15,6″ FHD 1920×1080 LED Backlit 200nits Ekran
  • İşletim Sistemi: Windows 10 Home

HP 15S-FQ2048NT Laptop | Tıkla

  • İşlemci: Intel® Core™ i3-1115G4 İşlemci 6 M Önbellek, 4,10 GHz’e kadar
  • RAM: 4 GB DDR4-2666 SDRAM (1 x 4 GB)
  • Ekran Kartı: Intel HD Graphics (Intel HD Graphics)
  • SSD: 256 GB PCIe® NVMe™ M.2 SSD
  • Ekran Özellikleri: 15,6″ FHD 1920×1080 LED Backlit 200nits Ekran
  • İşletim Sistemi: Windows 10 Home

Lenovo V15 G2 82KD000ATX Laptop | Tıkla

  • İşlemci: AMD Ryzen™ 3 5300U İşlemci 4 M Önbellek, 3,8 GHz’e kadar
  • RAM: 4 GB DDR4-3200 SDRAM RAM (Max: 12 GB)
  • Ekran Kartı: AMD Radeon Graphics
  • SSD: 256 GB PCIe® NVMe™ M.2 SSD
  • Ekran Özellikleri: 15,6″ FHD 1920×1080 IPS/TN 200nits Ekran
  • İşletim Sistemi: FreeDos (İşletim Sistemi Yok)

Acer Aspire 3 A315 Laptop | Tıkla

  • İşlemci: Intel® Core™ i3-1005G1 İşlemci 4 M Önbellek, 3,4 GHz’ye kadar
  • RAM: 8GB DDR4 1.2V SODIMM RAM
  • Ekran Kartı: Intel HD Graphics (Intel HD Graphics)
  • SSD: 256 GB PCIe® NVMe™ M.2 SSD
  • Ekran Özellikleri: 15,6″ FHD 1920×1080 LED Ekran
  • İşletim Sistemi: Windows 10 Home

Casper Nirvana C350 – C350.5000-4D00X Laptop | Tıkla

  • İşlemci: Intel® Pentium® Silver N5000 İşlemci 4M Önbellek, 2,70 GHz’ye kadar
  • RAM: 4GB LPDDR4 RAM
  • Ekran Kartı: Intel HD Graphics (Intel HD Graphics)
  • SSD: 240GB SATA SSD (Okuma: 550MB/s – Yazma: 460MB/s)
  • Ekran Özellikleri: 14,1″ HD TN 45% 220NIT
  • İşletim Sistemi: FreeDos (İşletim Sistemi Yok)

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version