F Klavye, 20 Ekim 1955 yılında Türkçe için geliştirilmiş klavyedir. Türkçe klavye çalışmalarına başlayan ilk isim, daktilo öğretmeni İhsan Sıtkı Yenerdir. Türkiye’nin katıldığı uluslararası klavye ile hızlı yazma yarışmalarında, F Klavye ile 59 dünya şampiyonluğu vardır. Türkçe’ye en uygun klavye olduğundan F klavyenin kamu kurum ve kuruluşlarında yaygınlaştırılması için talimat verildi. Türkçedeki harf sıklıkları ve ardışıklıkları, diğeri ise parmakların fiziksel özelliklerini inceleyerek dizilimi yapılan f klavye Türkçeye en uygun hale getirildi.
Genel olarak en çok kullanılan klavye QWERTY olarak da Q klavyedir. Özellikle İngilizcenin yaygın olarak konuşulduğu yerlerde kullanılır. İngilizce diline yatkın olarak yapılmıştır. Fakat Q Klavye, İngilizce ya da başka bir dile uygun olarak yapılamadı. Çünkü yapan kişinin makinasında sık kullanılan harfler yan yana olunça tuşlar sıkışıp çalışmaz hale geliyordu. Sholes’in makinasının işe yaramamasından dolayı q klavyeyi . Remington and Sons şirketine sattı. Adını, harflerin sol üst köşesindeki “Q” harfinden alır. “QWERTY” adı ise sol üst köşeden sağa doğru 6 harfin yan yana getirilmesiyle oluşmuştur.
Q Klavyenin harf dizilimi İngilizce yazımı zorlaştırdığından uygun bir standart geliştirmek için Washington Stati Üniversitesinden Prof. August Dvorak, İngilizce’de çok kullanılan harflerin klavyenin en kolay yeri olan ortasında toplandığı bir klavye dizilimi geliştirir. Dvorak’ın incemelerine göre, sekreterlerin parmakları günlük yazı işleri esnasında Q klavyede 16 mil yol kat ederken Dvorak klavyesinde sadece 1 mil yol kat etmektedir. Fakat q klavye bayağı yaygın olduğundan dolayı Q klavyenin yanında . Dvorak kalvyesi kullanılamamıştır.
Q klavye ile F klavye arasındaki farklar kısa şöyledir;
Tuşların sırası değişiktir. F klavyede harflerin sıraları, Türkçe’ye uygun olarak hesaplanıp yapılmıştır. Q klavye ise İngilizce yada başka bi dile göre yapılmamıştır.
Türkçede kelimelerde genelde diğerlerinden daha fazla kullanılan harfler hesaplanarak F klavyede rahatlıkla ulaşılabilecek yerlere koyulmuştur.Sonuç olarak F klavyede yazı yazarken çok daha basit bir şekilde ve kısa zamanda yazılacağı kanıtlanmıştır.
Araştırmalar sonucunda ise , F klavyenin Q klavyeye göre %11 daha kısa sürede sonuçlandığı yani yazının tamamlandığı saptanmıştır.