Bilim ve Teknoloji

360 TB Veriyi Saklayabilen Optik Disk Geliştirildi


Bir zamanlar 1.44 MB kapasiteli disketlerle işlemlerimizi rahatlıkla yapabiliyorken bir anda kendimizi GB dünyasında bulduk. Üzerinde çok zaman geçmden TB bir bilgisayar için vazgeçilmez kapasite birimi haline geldi. Günümüzde bilgisayarların bir çoğunda 1 TB, 2 TB harddiskler kullanılmakta ise de bilim adamları boş durmayıp daha büyük kapasite birimleri üzerinde çalışmaya devam ediyor. Lazer ışığı kullanarak süresi bir şekilde 360 terabaytlık bilgiyi nano-kuvarsa 14 milyar yıla kadar saklama tekniği son zamanlarda bir çok kişinin dikkatini çekmiş durumda.

Southampton Üniversitesi’ndeki bilim adamlarının geliştirdiği yönteme göre, kuvarsın 3 boyutlu yapısına nano-boyutta veri yazmak için femtosaniyelik lazer atımları kullanılıyor. Atımlar nano-yapılı üç nokta içeren tabakalar oluşturuyor, bunların her biri diğerinden beş mikron kadar uzakta. Yapıdaki değişiklikler başka bir ışık atımı ile örneğin etkileşimi sayesinde öğrenilebiliyor (okunabiliyor) ve dalgaların yerleşimi (polarizasyon) ışın geçtikten sonra kaydediliyor.

Bilim adamları bazı anıt eserleri küçük cam disklere kaydetmiş bile – örnekler arasında İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, Newton’un Opticks isimli eseri, Magna Carta ve Kral James’in İncili de yer almakta. Bu disklerin üzerindeki verilerin yoğunluğu, 360 terabaytlık bir verinin tek bir parça kuvars üstüne kaydedilebileceğini gösteriyor. Ekip ayrıca verinin son derece yüksek bir kararlılığa sahip olduğunu söylüyor. Yaklaşık 180 °C sıcaklığa kadar 13,8 milyar yıllık bir dayanma ömrü biçiliyor.

Verileri bu yolla arşivleme fikri bir süredir ortada dolaşıyordu, ancak şimdiye kadar veri saklamanın yoğunluğu alçakgönüllü rakamlarla ifade ediliyordu. 2012’de benzer bir teknikle bir müzik CD’sindeki veri yoğunluğuna yakın olarak, inç kareye 40 megabaytlık veri kaydedilmişti. Yeni gelişme, daimi olarak büyük miktarda verinin kaydedilmesi için özgün bir yol sunmuş oldu.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı