Bilgi

32 BİT ve 64 BİT Nedir? Farkları Nelerdir?


32-Bit ve 64-Bit terimleri, bir bilgisayarın işlemcisinin (CPU) bilgileri işleme şekliyle ilgilidir. Windows’un 32-Bit ve 64-Bit sürümleri, sırasıyla, 32-Bit ve 64-Bit işlemcisi olan bilgisayarlarla kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

32-Bit ve 64-Bit işlemci arasındaki fark öncelikle RAM (Bellek) desteği ile kendini gösterir. 32 Bitlik bir işletim sisteminde en çok 4 GB sistem belleğini yani RAM’i desteklerken 64 Bitlik bir işletim sisteminde (eğer anakartınızda takabilecek yuva bulabilirseniz ) 16 TB’ye kadar RAM kullanabilirsiniz.

Şimdi kafanıza oluşabilecek bazı soruların cevaplarını vermeye çalışalım.

Bilgisayarınızın 32 BİT’mi yoksa 64 BİT’mi destekliyor. Bunu öğrenmek için öncelikle bilgisayarınızın donanım birimlerine bakmanız gerekiyor.

Eğer bilgisayarınızdaki Harddisk Kapasitesi en az 20 GB üzerinde, RAM en az 2GB ve İşlemci 1 gigahertz (GHz) üzerinde ise bilgisayarınıza 64 Bit’lik bir işletim sistemi kurmanız tavsiye edilir. Yok eğer bilgisayarınız’da 1 GB RAM, 1 gigahertz (GHz) İşlemci ve 16 GB Harddisk Kapasitesi varsa 32 Bit’lik bir işletim sistemi kurmalısınız.

Günümüz bilgisayarları için dikkat etmeniz gereken RAM miktarlarıdır. Örneğin İşletim Sisteminiz 32’Bitlik ve siz bilgisayara 8 GB RAM taktınız. Bilgisayarınız çalışır. Ancak RAM’den elde edeceği maximum verim 4 GB olacaktır. Yani geriye kalan 4GB RAM miktarının performans açısından bir fonksiyonu yoktur.

2 GB RAM’iniz varsa bilgisayarınıza 64 Bit işletim sistemi kurabilirsiniz. Ancak işletim sisteminin RAM’e çok yükleneceği düşünüldüğünde diğer donanım birimlerinin HDD ve İşlemcinin yüksek olması tercih edilir.

Peki 64 Bit’lik bir yazılım/program 32 Bit işletim sisteminde çalışır mı? Cevap net bir şekilde HAYIR! Çalışmaz. Tam tersine 32 Bit’lik bir yazılım/program 64 Bit işletim sisteminde çalışır mı? Cevap, bazı durumlarda EVET olacaktır. Driverlar, Antivirüsler dışında bir çok 32 Bit’lik yazılım 64 Bit’te çalışacak şekilde programlanmışlardır.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı