Bilgi
3 Boyutlu (3D) Yazıcı Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?
Üretim teknolojisine devrim yaratacak nitelikte değişiklikler ve yenilikler getiren üç boyutlu yazıcılar insanoğlunun hayal gücünü zorluyor. Yaratıcı fikirler ve tasarımlar gerçek modellere, son ürünlere, parçalara ve prototiplere hızlı bir şekilde dönüşüveriyor. Kullanılmaya başlandığı ilk günden itibaren aklınıza gelebilecek her türlü ürünün yanı sıra çok özel ve ilginç ürünler de ortaya çıkaran bu yeni nesil teknoloji, geleceğimizi inanılmaz biçimlerde şekillendireceğe benziyor. Bu teknoloji sadece tasarımcılara ve mühendislere değil, isteyen herkese keşfetme ve yenilik yapma fırsatı sunuyor.
3D yazıcı sayesinde herkes ihtiyaç duyduğu ürünü istediği miktarda üretip satabilecek. İlk üç boyutlu yazıcı 1984 yılında Chuck Hull of 3D Systems firması tarafından üretilmiştir. Değişik türlerde ve tekniklerde baskı yapabilen üç boyutlu yazıcılar vardır.
Yazdırma işlemi konusunda farklı 3 boyutlu yazdırma teknikleri mevcuttur ancak en sık kullanılan yöntem FDM (Fused Deposition Modelling) yani Kaynaştırılmış Yığma Modellemesi’dir. Bu yöntemde misina gibi polimer malzemeden üretilmiş bir plastik malzeme ince bir uçdan geçerken 200 dereceye kadar ısıtılıp eritilerek ince katmanlar olarak üst üste yığılır ve 3 boyutlu malzemenin üretimi sağlanır.
Üç boyutlu yazıcılar büyük oranda kendi parçalarını basabilir. Elektronik parçalar ve motorlar dışında neredeyse bütün mekanik parçalar 3D yazıcı tarafından basılabilir. İleride üç boyutlu yazıcıların kendisini tamamen basabilecek özelliklerde olması tahmin edilmektedir.
Öncelikle yazdırılacak nesnenin bilgisayarda bir tasarım programıyla 3 boyutlu modeli çiziliyor veya varolan bir obje 3 boyutlu olarak bazı programlar vasıtasıyla taranıyor. Daha sonra oluşturulan bu model 3 Boyutlu yazıcıya aktarılır, genelde plastik bir malzeme ince katmanlar olarak üst üste serilerek yazdırılıyor.
KULLANIM ALANLARI
Endüstriyel Kullanım
Yüksek maliyetli ve yüksek kalitede sonuç veren yazıcılar kullanılır.
Tüketici kullanımı
Birçok model ve türde yazıcılar bulunmaktadır. Klasik masa üstü üç boyutlu yazıcıların üretim maliyetleri düşmektedir.
Uzay araştırmalarında kullanımı
NASA uzayda 3d basım teknolojisini kullanarak besin üretimi yapmak için araştırma yapmaktadır. NASA ayrıca uluslararası uzay istasyonuna astronotlara yardımcı olması ve kabiliyetlerini arttırmak için 3D yazıcı göndermiştir.
Uçak, otomobil, yedek parça, ayakkabı, bisiklet, oyuncak, robot, heykel, takı, aksesuar, saksı, el aletleri, müzik aletleri, sandalye, koltuk, bardak, çatal, kaşık, tıbbi malzeme, kimyasal madde, ilaç, takma diş, tıbbi protez hatta silah gibi aklınıza gelebilecek her türden, çeşit çeşit ürüne ek olarak, çok yakın gelecekte insan vücuduna nakledilmek üzere tasarlanan yapay organlar bile üretebilir.
Üç boyutlu yazıcılar dişçilik, mimarlık, havacılık, ayakkabı sanayi, mücevher, robot, heykel, aksesuar, müzik aletleri, inşaat mühendisliği, uçak-otomotiv sanayi, tıp sektörü, kimyasal alan gibi birçok sektörde üretim teknolojisine devrim yaratacak ve hiç şüphesiz geleceği inanılmaz biçimde değiştireceğe, şekillendireceğe inanıyorum.
3 boyutlu yazıcılar kullanılarak yiyecek üretmek üzerine çalışmalar da devam etmektedir belki ilerde markete gitmek yerine ihtiyacımız olan herşeyi 3 boyutlu yazıcılardan yazdırabileceğiz.