Merhaba Arkadaşlar. Bu yazımızda sizlere “Ehliyet Sınavı Ne Zaman Başlıyor?” sorusuna cevap vermeye çalışacağız. Ayrıca sayfanın en alt kısmında bulunan yorum kısmında E-Sınav, Direksiyon Sınavı ve diğer konularda aklınıza gelen soruları sorabilirsiniz. Elimizden geldiğince cevaplamaya çalışacağız.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavı (MTSAS) yani bilinen adıyla “Ehliyet Sınavı Tarihleri” yeni sistemle birlikte her yıl belirlenmiş tarihlerde yapılıyor. Bu nedenle 2021 yılı içerisinde yapılacak olan ehliyet sınav için “ehliyet sınavı ne zaman başlıyor, ehliyet sınavı ne zaman, ehliyet sınav tarihleri ne zaman” gibi sorular aratılıyor. İşte ehliyet sınavına dair detaylar.
Ehliyet Nasıl Alınıyor?
1- Öncelikle “ehliyet” almak isteyen kişiler “bir sürücü kursuna başvuru yapması” gerekiyor.
2- Sürücü kursuna başvuran “sürücü adayı” bu kurs sayesinde “teorik eğitimini” tamamlıyor.
3- Teorik eğitimini tamamlayanlar “başvuru yaptığı bölgedeki e-sınav merkezlerinde” yaklaşık 10–20 gün içerisinde sınava giriyor.
4- Sınav tamamen dijital bir ortamda yapılıyor ve bir saat içinde sonucunuzu öğrenerek en yakın tarihte direksiyon sınavına girebiliyorsunuz.
5- Yeni yapılan düzenleme ile artık direksiyon sınavlarının puanlamaları anında tablet (cihaz) üzerinden yapılıyor, direksiyon sınav sonuçları daha hızlı öğrenilebiliyor.
Ücretler: Ehliyet sınavına yönelik Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) ödenen iki adet ücret bulunmaktadır. Bunlardan birincisi Teorik Sınav Ücreti (Elektronik Ehliyet Sınavı) ve diğeri Direksiyon Sınav Ücreti oluyor. Teorik Sınav Ücreti 100 TL iken, Direksiyon Sınav Ücreti 130 TL’dir.
“2021 Ehliyet Ücretleri Ne Kadar?” Sorusunun cevabı için burayı (tıkla) ziyaret edebilirsiniz. Bu sayfada tüm ehliyet sınıfları için toplam ne kadar ücret ödeyeceğiniz ayrıntılı olarak belirlenmiştir.
2021 Ehliyet Sınav Tarihleri Ne Zaman?
Ehliyet Almanın Şartları Nelerdir?
Ehliyet almanın temel olarak bazı şartları bulunmaktadır. Öncelikle ehliyet almak için uygun yaşta olmanız gerekiyor. Her ehliyet sınıfının farklı yaş şartı bulunuyor. Bununla birlikte yaşınız tutsa bile her ehliyet sınıfı için başvuru yapamıyorsunuz. Bazı sınıflar için herhangi bir sınıfta deneyim şartı bulunmaktadır. Son şart ise eğitim şartıdır. Trafik yönetmeliğine göre “en az ilkokul mezunu olanlar” ehliyet almak amacıyla başvuru yapabilirler.
2021 Ehliyet Başvurusu İçin Gereken Belgeler Nelerdir?
- Nüfus Cüzdanı (Kimlik) Fotokopisi
- 4 Adet Biyometrik Fotoğraf (Tüm Fotoğrafçılar Çekiyor)
- Sürücü Olur Sağlık Raporu
- Öğrenim Belgesi (Diploma, Geçici Belge, Tasdikname veya Öğrenci Belgesi)
- Adli Sicil Kaydı (E- Devlet Sistemi Üzerinden Alınabilir.)
2021 Ehliyet Sınav Ücretleri
- Ehliyet Sınav Ücreti: 100 TL
- Direksiyon Sınav Ücreti: 130 TL
Önemli Bilgi
Her ayın 1’i ile 10’u arası ehliyet başvuruları alınır. Sürücü adayı, kursun yaptığı eğitim planı doğrultusunda teorik eğitimi alır. Teorik sınav tarihi belirlenirken e-sınav merkezlerindeki yoğunluk durumuna göre en yakın tarihe randevu verilir. Yine direksiyon sınavı tarihi de en yakın tarihe ayarlanacak şekilde MEB tarafından belirlenir fakat süreç biraz daha karışıktır. Bu nedenle direksiyon sınavı daha geç bir tarihte yapılabilir. Şu an ülkemizde hafta sonu sokağa çıkma yasağı var ama yapılan en son değişikliklerle birlikte direksiyon sınavları hafta sonları da yapılmaya başlandı.
Teorik sınavı geçemeyen aday direksiyon sınavına giremez.
Teorik sınav eğitimleri bazı sürücü kursları tarafından şu an için uzaktan eğitim şeklinde veriliyor. Teorik eğitimi tamamlayan adaylar e-sınav merkezlerinde teorik sınava girebiliyor.
Teorik sınavlar Hafta içi veya Hafta sonu yapılıyor. Direksiyon sınavlarına ise ara verilmişti. 15 Ocak 2021 Tarihinde MEB tarafından yayınlanan yazıda direksiyon sınavına giren kursiyerler ve direksiyon sınavından görev alan personel sokağa çıkma yasağından muaf tutulacak ve direksiyon sınavları yapılacak.
Ehliyet Başvurusunda Sıkça Sorulan Sorular!
Önceden ehliyet belgesine sahip olanlar teorik sınava girer mi?
Hayır, teorik sınava girmelerine gerek yok. Bu durumda olan kişiler sadece direksiyon sınavına girmek yeterlidir. Tabi ki yeter sayıda direksiyon eğitimini almış olması gerekiyor.
Elektronik sınav veya direksiyon sınavını geçemezsem ne olacak?
Bu sınavlardan kaldığınızda sınav ücretlerini tekrar ödemeniz gerekiyor. Ne direksiyon sınavında ne de ehliyet sınavında ekstra bir hak verilmiyor. Teorik sınav ve direksiyon için 4’er hakkınız bulunmaktadır.
Kursta özel direksiyon dersi alabilir miyim?
Eğer kendinizi direksiyon konusunda yetersiz hissediyorsanız sürücü kursunuza durumu bildirip ekstra ders talebinde bulunabilirsiniz. Ekstra ders almanız sizi bir adım öne taşıyacaktır. Tabi isterseniz uygun koşul ve şartlarda tanıdık ve eğitim verebilecek birinden de destek alabilirsiniz.
E-sınav ve direksiyon sınavını geçtiğimde ehliyetim ne zaman gelir?
Yazılı (teorik) ve direksiyon sınavından başarılı olduğunuzda sürücü kursunuz tarafından hazırlanan ve İlçe Milli Eğitimin Müdürlüğünün onaylayacağı ehliyet sertifikasını yaklaşık olarak 1-2 hafta içerisinde alabilirsiniz. Ardından bu sertifikanızı teslim aldıktan sonra, ilgili ücretleri bankaya yatırıp, Türkiye’de istediğiniz yerde randevu alarak trafik tescil birimlerinden ehliyet belgesine dönüştürebilirsiniz. Tabi ehliyetler o sırada verilmeyecektir. Yeni ehliyetiniz PTT üzerinden evinize yollanıncaya dek 2 haftalık bir geçici belge verilmektedir. Bu belge ile trafik kontrollerinde normal ehliyet yerine geçer. Ancak bu geçici belgeyi kullanarak resmi işlem yapamazsınız. Hali hazırda yeni ehliyetiniz yaklaşık 1 hafta içerisinde elinize ulaşacaktır.
E-sınav’da kaç soru soruluyor? kaç puan almak gerekiyor? Kaç dakika sürüyor?
E-sınav yada diğer adıyla “teorik sınav” tam olarak 45 dakika sürmektedir. Bu “teorik sınavda” toplam 50 soru soruluyor ve en az 35 soruya doğru cevap vermeniz gerekiyor. Ayrıca yaptığınız yanlışlar doğru cevaplara etki etmiyor.
Direksiyon sınavı tam olarak kaç dakika sürüyor? Extra soru soruluyor mu? Puanlama nasıl yapılıyor?
Direksiyon sınavı temel olarak 5+30 dakika olmak üzere 35 dakika sürmektedir. Sürücü adayına (kursiyere) ilk 5 dakika içerisinde kullanacağı aracın iç ve dış donanımlarıyla ilgili çeşitli sorular sorulmaktadır. Bu sorulara doğru cevap vererek diğer adıma geçilir. Bu adımda sürücü adayı artık kendini ispat etmek durumundadır. Sarı, Mavi ve Kırmızı olmak üzere 3 renkli puanlama sistemi bulunmaktadır. Tabi en büyük hatalar kırmızı kategoride yer almaktadır. Bu tarz hatayı yapan sürücü adayının sınavı bitirilir. Ehliyet sınavında puanlama durumu söz konusu değildir. Sadece başarılı veya başarısız durumu yer almaktadır.
Sürücü kursuna gitmeden ehliyet alabilir miyim?
Hayır, böyle bir şey dünyanın hiçbir yerinde yoktur. Sürücü kurslarına başvurmadan, teorik ve direksiyon sınavlarından başarılı olmadan ehliyet alamazsınız.