Bilgi

2. EL İPHONE ALIRKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER!


Herkese Merhaba. Bu yazımıza sizlere ikinci el iphone alırken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar konusunda bilgi vermeye çalışacağım. Umarım faydalı bir yazı olur. Yine sorularınız varsa yorum kısmından sorabilirsiniz. Öncelikle ikincie el bir telefon alırken bazı konulara dikkat etmenizde fayda var. Satın aldıktan sonra ürünün çalıntı veya sorunlu olması mümkün. İphone cihazlar biraz pahalı olabiliyor. Alırken mağdur olmamak için birazdan maddeler halinde açıklayacağımız hususlara dikkat etmeniz gerekiyor diye düşünüyorum. Hazırsanız “2. El İphone Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?” sorusunun cevabını açıklamaya başlayalım.

1- IMEI KAYDI

Kesinlikle ama kesinlikle IMEI kaydını E-Devlet üzerinden sorgulatın. Bunun için e-devlet şifresine hiç gerek yok. Herkes dilediği telefonunun IMEI kaydını E-Devlet sitesi üzerinden sorgulatabilir. Böylece telefonunuz kaçak mı, orijinal mi veya sıfır mı olduğunu anında anlayabiliyorsunuz. Eğer IMEI kayıtlı yazıyorsa alacağınız iPhone Türkiye’de kayıtlı bir cihaz olduğu anlaşılacaktır. Farklı bir şekilde IMEI kayıt dışı yazıyorsa bu telefonun yurtdışı kayıtlı olduğu veya başka bir tanımla kaçak olabileceğini hatırlatalım. IMEI kayıt dışı bilgisi IMEI kaydının yapılmadığını ve en önemlisi hali hazırda öncesinde SIM kart takılıp kullanıldığı anlamına gelecektir. Eğer kayıt bulunamadı yazıyorsa muhtemelen bu telefonu sıfır kutusunda aldınız ve kaydınız henüz yapmadınız anlamına gelecektir. Son olarak iPhone telefonda IMEI sorgulama kısmına telefonun marka model bilgileri kesinlikle eşleşmesi gerekiyor. Eşleşmiyorsa bu telefondan kesinlikle uzak durmanızı tavsiye ediyorum.

2- MODEL NUMARASI HARF KONTROLÜ

Telefonunuzun AYARLAR – GENEL – HAKKINDA kısmında bir MODEL NUMARASI yer alacaktır. Bu model numarası oldukça önemli. Çünkü model numarası “M” ile başlıyorsa bu telefonunuzun sıfır olduğu anlamına gelecektir. Farklı bir şekilde “F” ile başlıyorsa tamir edilmiş ve “N” ile başlıyorsa değişim cihazı anlamına gelecektir. Bu cihazların oldukça ucuza satıldığını belirtmemde fayda var. Bu nedenle sorunsuz bir iPhone telefon arıyorsanız model numarası M ile başlayan telefonları tercih etmeniz gerekiyor.

3- SINIRLI GARANTİ SÜRESİ

iPhone telefonlarda AYARLAR – GENEL – HAKKINDA kısmında bir SINIRLI GARANTİ SÜRESİ yer alabilir. Buradaki süre telefonunuzun ne zaman kullanılmaya başladığı hakkında fikir verebilir. Örnek olarak şu anki tarihe göre sınırlı garanti 25.09.2023 şeklinde yazıyorsa bu telefonun yaklaşık 1 aydır kullanıldığı anlamına gelecektir. Bu nedenle sıfır – kutusunda bir iPhone aldıysanız buradaki sınırlı garantinin 12 ay süre olması gerekiyor. Bu telefonun uluslararası garanti süresi olduğu belirtelim. Bu tarihe bakarak telefonunuz ilk olarak kutusundan ne zaman çıkarılıp açılmış olduğunu öğrenmiş oluyorsunuz.

4- DEĞİŞEN PARÇALAR

Bu kısım oldukça önemli. Yine aynı şekilde iPhone telefonlarda AYARLAR – GENEL – HAKKINDA kısmında “PARÇALAR ve SERVİS GEÇMİŞİ” başlığı altında değişen parçalarını görebilirsiniz. Örneğin bir ekran değiştiyse kesinlikle bu kısımda değişen parça bilgisi yer alacaktır. Batarya, Kamera, Anakart, Ekran gibi ana donanım birimlerinden değişenler burada yer alır.

5- PİL SAĞLIĞI YÜZDESİ

iPhone telefonlarda pil sağlığı yüzdesi en az %85 ve üzerinde olması tercih edilir. Kullanılmış yeni bir telefon genel olarak %99 – %100 pil sağlığına sahiptir. Standart kullanılmış 1 yıllık telefon genel olarak pil sağlığı %85 civarında olduğunu belirtelim. Pil sağlığına bakmak için AYARLAR – PİL – PİL SAĞLIĞI kısmına bakmanız yeterli. Yalnız unutmayın bazı uyanık satıcılar pili şoklayarak %100 yapabiliyorlar. Çok güven veren bir bilgi değil ama yine bakılması gereken bir özellik olduğunu belirteyim.

6- SES, MÜZİK, VİDEO OYNATMA KONTROLÜ

Burası oldukça önemli. Kesinlikle Youtube veya farklı platformdan ses, müzik ve videoyu kontrol edin. Rastgele bası ve kalitesi yüksek bir video açarak sesini arttırıp azaltın, müziğin net çıkıp çıkmadığını duymaya çalışın, video ekranından kaymalar olup olmadığını gözlemleyin.

7- TELEFONUN SIFIRLANMIŞ OLMASI – İCLOUD KİLİDİ

Arkadaşlar alacağınız telefonun icloud kilidi varsa kesinlikle açtırın. Yoksa bu telefon sahibi uzaktan telefonu tamamen kapatabilir. Bu durumda çöpten farkı kalmayacaktır. Yapacağınız işlem telefonun sahibinden AYARLAR – GENEL kısmına gidip IPHONE’u AKTAR veya SIFIRLA dedikten sonra TÜM İÇERİKLERİ ve AYARLARI SIFIRLA diyerek telefonu sıfırlamasını istemek ve devamında kendi iCloud hesabınızla giriş yapmak. Bu iCloud hesabını telefon sıfırlandıktan sonrada oluşturabilirsiniz. Ve kesinlikle oluşturduğunuz iCloud hesabınızın şifresini unutmamanız gerekiyor. Normal bir mail adresini icloud hesabı olarak tanımlayabileceğiniz gibi @icloud.com şeklinde bir hesap oluşturabilirsiniz.

8- KILIFININ ÇIKARILMASI ve CAM FİLMİNİN SÖKÜLMESİ

Kozmetik olarak kılıfı çıkartıp ezik, çizik, kırık olup olmadığını kontrol edin. Ayrıca cam filmi varsa kesinlikle söktürmenizi tavsiye ediyorum. Satıcı bu duruma yanaşmayabilir. Ancak sorunlu ekranlara cam filmi çekilerek satıldığını söyleyebilirim. Buna dikkat etmeniz gerekiyor.

9- WİFİ, BLUETOOTH, MOBİL VERİ KONTROLÜ

Telefonu alır almaz ve sıfırlandıktan sonra sim kartınızı kesinlikle takın ve wifi olan bir yerde wifi özelliğini deneyerek ve ardından wifiyi kapatarak mobil veri ile sitelere giriş yapın. Kablosuz aygıtlarınız bluetooth özelliğini kullanarak bağlanmayı deneyin.

10- EKRAN VE DOKUNMATİK TESTİ

Telefondan yukarıda saydığım işlemleri yaparken parmağınızla her yere temas edin, işlemlerin, menülerin ekranda akışını kontrol edin. Takılma, donma, işlevsel olmayan alanları bu arada gözden geçirmenizi tavsiye ediyorum. Ekran sorunluysa bu daha sonra canınızı biraz sıkabilir.

11- AHİZE, HOPARLÖR VE MİKROFON TESTİ

İphone cihazlarda birden fazla mikrofon veya diğer donanımlar bulunabiliyor. Bunun için ses kayıt kısmında ses deneme 1-2-3 pat pat a,e gibi 3-5 saniyelik sesler çıkartarak kayıt edin ardından hoparlörden dinleyin. Bir arkadaşınızı telefonla arayarak sesinizin ve karşıdan gelen sesin netliğini kontrol ettirin.

12- ÖN ve ARKA KAMERA KONTROLÜ

Ön, arka kameralardan yakın ve uzak seçenekleri ile 1-2 fotoğraf çekin. Sorunlu bir kamera ya çekim yapmacaktır veya bulanık bir şekilde çekim yapacaktır. Kamerası kırılmış bir telefonu kimse almak istemez.

13- GARANTİ ve FATURA

Fatura oldukça önemli. Fatura varsa hiçbir zaman başınız ağrımaz. Çalıntı ürünlere dikkat etmek gerekiyor. Yurtdışı kayıtlı ise kesinlikle kutulu cihazlardan veya yeri yurdu belli güvenilir kimselerden almanızı tavsiye ediyorum. Cihaz garantisinin olması ekstra bir avantaj.

14- PARA GÖNDERİMİNDE AÇIKLAMA KISMINA IMEI NUMARASI YAZMA

Para gönderirken EFT/HAVALE‘de açıklama kısmına muhakkak IMEI numarası yazın. Alıcı kişinin banka hesabına parayı gönderin. Elden para vermenizi tavsiye etmiyorum. Çünkü bir ürünün hiç bilmediğiniz yöntemlerle çalıntı olma ihtimali var. Sonradan bir problem olursa ilgili yere veya kişiye EFT dekontunu göstererek ad, soyad, banka ve telefon bilgilerini vermiş olursunuz. Bu sizi en azından bazı durumlardan kurtarmış olacak.

15- ŞARJ KONTROLÜ

Aldığınız telefonu 5-10 saniye olsa bile şarj edin. Telefonu aldığınız yere bir powerbank götürerekte test edebilirsiniz.

Bu arada son olarak satıcıyı çok kızdırmayın. Bu işlemleri maksimum 20-25 dakikada yapacak şekilde ayarlayın. Evet bir araba değil ama yine de ciddi bir para veriyorsunuz. NOTER aracı olmadığı için sonradan başınız ağrımasın. Bu şekilde kontrole yanaşmayan alıcıdan kesinlikle uzak durun. Bir sorun varsa kem-küm etmeye başlayacaktır.

Son olarak kafanıza yatıyorsa telefonu satın alabilirsiniz.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı