Popüler kültürün getirdiği yeni bir “alışveriş çılgınlığı” olarak nitelendireceğimiz “11.11” veya “11 Kasım”; dünyada “Bekarlar Günü” veya “Yalnızlar Günü” olarak geçiyor. Bekarlar Günü olarak da bilinen “Bare Sticks Holiday” kutlamaları ilk olarak 1993 yılında Çin’in Nanjing Üniversitesi‘nde öğrencilerin bekarlıklarını kutlamaları için bir gün olarak başladı. Ardından Nanjing‘deki diğer üniversitelere yayıldı. 11 Kasım günü Çin’de öğrencilerin tatil gününe denk geliyor.
Bekarlar günü kutlamalarını nasıl ortaya çıktığını açıklayan birçok teori bulunuyor. En yaygın ve kabul gören teori Nanjing Üniversitesinin öğrenci yurdundan ortaya çıktığıdır. Bu teoriye göre; 1993 yılında Nanjing Üniversitesi’nin Mingcaowuzhu yurdunda kalan dört erkek öğrenci, yalnız olma monotonluğundan nasıl kurtulabileceklerini tartıştılar ve 11 Kasım’ın yalnızlık onuruna yönelik bir etkinlikler ve kutlamalar günü olmasına karar verdiler. Zaman içerisinde bu aktiviteler üniversitenin tamamına yayıldı ve daha geniş bir kitleye hitap etmeye başladı. Daha sonra da sosyal medya kullanımı ile birlikte bu etkinliklerin etki alanı daha fazla genişledi ve en sonunda da modern Çin kültürü ve toplumu içerisinde giderek popüler bir hale geldi. Bekarlar Günü için 11 Kasım ya da diğer bir ifadeyle 11.11 tarihinin seçilmesinin sebebi, 1 rakamının yalnız bir kişiyi temsil etmesiydi. Bununla birlikte tarihte yer alan dört tane 1 rakamı, Bekarlar Günü’nü başlatan dört yalnız erkeği temsil ediyor.
Bekarlar günü, bekar insanların buluşması ve partilerin organize edilmesi için bir fırsat olarak hizmet eder. Tatil başlangıçta sadece genç erkekler tarafından kutlandı, bu nedenle ilk adı “bekarlar günü” olarak geçiyor. Ancak, şimdi her iki cinsiyet tarafından da yaygın olarak kutlanmaktadır.
11.11 Bekarlar Günü, şu anda dünyanın en büyük internetten satış festivaline dönüşmüş durumda. Alibaba’nın kurucusunun Amerikalıların 25 Kasım’da Black Friday, Kara Cuma alışveriş günü çılgınlığının benzerini yapmak istemesiyle başladı. Her yıl Bekarlar Günü’nde, Çin başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde bir alışveriş çılgınlığı yaşanıyor. Özellikle Çin’de bulunan Alibaba gibi e-ticaret devleri, bu özel günde rekor seviyede satışlar gerçekleştiriyorlar. Geçtiğimiz yılki Bekarlar Günü’nde, Alibaba 25,3 milyar dolar tutarında satış gerçekleştirdi.
Bu alışveriş çılgınlığı tabi ki Çin ile sınırlı kalmayıp Türkiye dahil 200 ülke de uygulanıyor. Festivale tüm dünya ülkelerinden katılan alışveriş siteleri var. Yedi yıldır düzenlenen bu festivale Aliexpress, Gearbest, Lightinthebox gibi diğer Çin sitelerinin yanında ülkemizde N11’de katılıyor. Pek çok kategoride indirimli ürünleri bulabileceğiniz bu festival 24 saat sürüyor.