Bilgi

10+ En Uzun Yaşayan Hayvan Hangisidir?

Tarih |

Doğal koşullar altında yaşayan hayvanlar; yavru ölümleri, hastalıklar, yırtıcı hayvanlar, kötü hava koşulları, habitat tahribatı veya yiyecek ve barınak bulmak için aralarında ki rekabet nedeniyle çok yüksek ölüm oranlarını düşündüğümüzde, mümkün olan maksimum yaşlarına nadiren yaklaşırlar. Burada, ideal koşullar altında yaşayan en uzun ömürlere sahip olacak 10 hayvanı listeliyoruz.

1- Kızıl Deniz Kestanesi (Red Sea Urchin)

Bilimsel Adı: Mesocentrotus franciscanus

Kızıl deniz kestanesinin neredeyse ölümsüz olduğuna inanılmaktadır. Kuzey Amerika’nın Batı Kıyısı boyunca Pasifik Okyanusu’nun sığ sularında bulunurlar. Bu küçük, dikenli canlıların yaşam süresi genellikle 30 yılı aşmaktadır. Ancak bilim adamları tarafından bazı örneklerin 200 yaşın üzerinde olduğu bulunmuştur.

2- Koi Balığı (Koi Fish)

Bilimsel Adı: Cyprinus carpio

Koi, büyük bir akvaryum balığıdır. İlk Japonya’da evcilleştirilen koinin yabani atası sazandır. Koi sözcüğü Japonca’da “sazan” anlamına gelen kelimesinden gelir. Koiler sazan gibi yeşil değildir. Onun yerine kırmızı, beyaz, siyah veya gümüş beyazı olabilir. Koi Balığı genellikle 25-30 yıl yaşar ama 200 yaşından büyük yaşlara ulaşmış “Koi Balığı” raporları bulunmaktadır! Japonya’da “Hanako” olarak adlandırılan ünlü balık Koi 1977’de olmuştur ve onun ölçeklerinden birinin büyüme halkaları üzerine yapılan bir çalışmada 226 yaşında olduğu bildirilmiştir!

3- Uzun Fineli Yılan (Long Finned Eel)

Bilimsel Adı: Anguilla dieffenbachii

Yeni Zelanda ve Avustralya’ya özgü olan bu yılan balıkları, yaşayan en eski Long Fined Eel‘in 106 yaşına ulaşan ve 24 kg’a kadar ağırlığa sahip kayıtları bulunmaktadır. Longfin yılanları oldukça uzun ömürlüdür ve yaşamlarının sonunda üremek için Tonga yakınlarındaki Pasifik Okyanusu‘na göç eder. Grönland köpekbalığı gibi, bu balıklarda çok yavaş büyürler, bu yüzden bu kadar uzun yıllar yaşadığını düşünülmektedir.

4- Kırmızı Papağan (Macaw)

Bilimse Adı: Ara macao

Bu papağanların anavatanı Güney Amerika kıtasıdır. Gösterişli ve rengarenk papağan türleridir. Makawlar 60-80 yaşına kadar yaşayabilirler, üreme yaşları ise 30 ila 35 yıl arasında değişir. Maalesef makawların büyük bir çoğunluğu vahşi ortamda nesli tükenmekte ve birkaç türü halihazırda habitat tahribatı ve yasadışı evcil hayvan ticareti nedeniyle nesli tükenmiştir.

5- Afrika Fili (African Elephant)

Bilimsel Adı: Loxodonta cyclotis

Afrika orman fili Kongo Havzası’nda bulunan ve ormanlarda yaşayan bir fil türüdür. Afrika orman filinin 2010 tarihli bir bilimsel makalede Loxodonta cyclotis bilimsel adı ile ayrı bir tür olarak sınıflandırılması önerilmiştir. Bu yeni sınıflandırma ile Afrika orman fili soyu tükenmemiş fil türleri içinde en küçüğü ancak yaşayan kara hayvanları içinde de en büyüğü olmaktadır. Hayatta kalan en büyük toprak-hayvanların olan “Afrika Filleri” ortalama 70 yıllık bir ömre sahiptir ve son Zimbabwean çalışması ile dişi Afrika fillerinin ölümüne kadar potansiyel olarak verimli kalabildiğini bulunmuştur! En ağır örnekleri 6 tona ulaşmasına rağmen ortalama ağırlık 2,7 ton civarındadır.

6- Dev Galapagos Kaplumbağası (Galapagos Giant Tortoise)

Bilimsel Adı: Chelonoidis nigra

Dev Galapagos Kaplumbağası, günümüzde yalnızca Galapagos ve Aldabra Adalarında yaşayan dev kara kaplumbağalarıdır. 16. yüzyılda Batılılar tarafından keşfedilen bu dev kaplumbağalarla dolu olan adaya İspanyolca kaplumbağa anlamındaki Galapago adı verilmiştir. Ama buraya gelen insanlar adadaki canlıların bir kısmının yok olmasına neden olmuşlardır. İlk gelenler bu kaplumbağaların lezzetli bir eti olduğunu ve aylarca bir şey yemeden yaşayabildiklerini öğrendiler. Uzun okyanus yolculukları için gemilere alınan bu canlılar ihtiyaç duyuldukça yemek için öldürülüyorlardı. Ayrıca adaya getirilen evcil hayvanlar bu kaplumbağaların yumurtalarını ve yavrularını yediklerinden sayılarının azalmalarına neden olmuştur. Günümüzde bu kaplumbağalar koruma altındadırlar ve insan ömründen uzun yaşayabilirler. Dev galapagos kaplumbağası tek bir tür olmasına karşın ondan fazla değişik yaşam biçimine göre özellik kazanmış alttürü vardır. En büyüğü 152 yaşında olduğu kaydedilen en büyük canlı tür kaplumbağasıdır.

7- Grönland Balinası (Bowhead Whale)

Bilimsel Adı: Balaena mysticetus

Grönland balinası gerçek balinagiller (Balaenidae) familyasından balina türüdür. Gök balinadan sonra dünyanın ikinci büyük balinasıdır. Boyu 20 metre, ağırlığı 136 ton olup ortalama 60-80 yıl yaşadıkları zannedilmekte, fakat yapılan incelemeler ışığında 150-200 yıldan fazla yaşayanlar da tespit edilmiş olup, daha yaşlı balinaların da hala yaşadıkları ihtimali görülmüştür. Balinacılıkla erken tanışan Grönland balinalarının 1966 moratoryumu öncesinde nüfusunda ciddi bir azalma sözkonusudur. Moratoryum öncesi 50.000 olan nüfusu günümüzde 24.000 olarak tahmin ediliyor.

8- Greenland Shark (Grönland Köpekbalığı)

Bilimsel Adı: Somniosus microcephalus

Grönland köpek balığı, kıkırdaklı balıklar sınıfının Somniosidae familyasına mensup olan bu köpek balığı türü, 200-600 metre derinliklerde yaşayan, ağırlıkları 1 tonun üzerine çıkabilen ve uzunlukları 6,5 – 7 metreye kadar ulaşabilen canlılardır. Kuzey Anlantik Okyanusu, Kanada, İzlanda ve Norveç suları ana yaşam bölgelerini oluşturmaktadır. Grönland civarında sıkça rastlandığından bu isimle anılmaktadır. Bir ton civarında olanların her birinden yaklaşık 80-100 litre yağ elde edilmektedir. Bu köpek balıkları 200 yaşına ulaşabilirler.  Çok uzun yaşarlar çünkü çok yavaş büyürler. Yılda yaklaşık 1 cm büyürler ve yaklaşık 100 yaşında olgunluğa ulaşırlar.

9- Ocean Quahog (Okyanus Quahog)

Bilimsel Adı: Arctica islandica

Bu tür Kuzey Atlantik Okyanusu’na özgüdür ve ticari olarak bir besin kaynağı olarak kullanılır. Toplanan bazı örnekler üzerinde yapılan araştırmada 400 yıldan daha eski olduğu görülmüştür. Bu hayvanlar için bildirilen en yüksek yaş (Ming clam) 507 yıldır.

10- Immortal Jellyfish (Ölümsüz Denizanası)

Bilimsel Adı: Turritopsis dohrnii

Strese veya yaralanmaya maruz kaldığında ilk durumuna geri dönebilen çok eşsiz bir canlıdır, denizanası. Bu, biyolojik olarak ölümsüz olduğu anlamına gelirken, pratikte sonsuza kadar yaşamazlar ve diğer hayvanlar gibi yaralanır, yaşamlarını yitirirler.

Kaynak

  • https://www.wikipedia.org/
  • https://onekindplanet.org/top-10/top-10-worlds-longest-living-animals/

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Popüler Yazılar

Exit mobile version