1 Nisan Şaka Günü, her yılın 1 Nisan günü kutlanır. Genelde şaka gününde insanların birbirine şaka yapması gelenek haline gelmiştir. Nisan 1 şakası hakkında farklı kültür, inanç ve dillerde efsaneler bulunmaktadır. Nisan 1 veya Nisan Balığı, Hollanda, Belçika, Kanada, ABD, İsviçre, Japonya dahil dünyanın pek çok yerinde tanınmaktadır. Nisan 1 ile ilgili başka bir efsane de Pagan kültüründe 1 Nisan’da kutlanan Fous bayramıdır. Antik Roma’da Hilarya adıyla benzer bir bayram da kutlanmaktadır. Hindistan’da ise bu bayram 31 Mart’ta Holi adıyla kutlanmaktadır.
1 Nisan Şaka Günü Kökeni
1564 yılında Fransa kralı IX. Charles, yıl başlangıcını Ocak ayının 1. gününe aldı. Daha önce Avrupa’da yaygın olan yıl başlangıcı 25 Mart’tı. O zamandaki iletişim şartlarıyla Charles’in bu kararı fazla yayılmadı. Duyanlar ise protesto amaçlı eski adetlerine devam ettiler. 1 Nisan’da partiler düzenlediler. Diğerleri ise onları Nisan aptalları olarak nitelendirdiler. 1 Nisan’a “aptallar günü” adını verdiler. Bu günde herkese sürpriz hediyeler verdiler, gerçek olmayan haberler ürettiler. Yıllar sonra Ocak ayının yılın ilk ayı olmasına alışılınca, Fransızlar 1 Nisan gününü kültürlerinin bir parçası görerek devam ettirdiler. Oradan da bütün dünyaya bir şaka günü olarak yayıldı.
1 Nisan hile günü mü yoksa şaka günü mü?
Bir rivayete göre:
15. yüzyılın sonlarında, Haçlı ordusu İspanya’daki Endülüs Müslümanlarının son kalesini kuşattı. Uzun süren bir kuşatma olmasına rağmen, kış aylarının da etkisiyle, kale korunabilmekteydi. Durumun zorluğunu anlayan Haçlı ordusunun komutanı değişik taktikler düşünüyordu. En sonunda 31 Mart gecesi kalenin önüne giderek bir elinde Kur’an-ı Kerim bir elinde İncil; “Şu iki kitap üzerine yemin ederim ki, teslim olursanız bu akşam size bir şey yapmayacağım.” dedi. Gerekli görüşmelerden sonra canlarının kurtarılması karşılığında Müslümanlar kaleyi teslim ederler.
Ertesi sabah, yani 1 Nisan sabahı, Haçlı ordusu komutanı bütün Müslümanların öldürülmesi için emir verir. Bunun üzerine Müslümanlar, yemin etmiştiniz, bize söz vermiştiniz dediklerinde Haçlı ordusu komutanı; “Benim sözüm size dün akşam içindi, bugün için size bir sözüm yoktur.”diyerek cevap verdi ve Bütün Müslümanlar orada şehit edildi. İşte o günden beri1 Nisan Hıristiyanlar arasında Hile Günü olarak kutlanmaktadır.
Tabi bu hikayenin doğruluğu tartışılır….
Kaynak:
- http://gazete.atauni.edu.tr/index.php/1-nisan-hile-gunu-mu-yoksa-saka-gunu-mu/
- https://tr.wikipedia.org