MÖ 570 – MÖ 495 yılları arasında yaşamış olan İyonyalı Filozof Pisagor ya da diğer adıyla Pythagoras ünlü bir Matematikçi ve Pisagorculuk olarak bilinen akımın kurucusudur. “Sayıların Babası” olarak bilinen bu dehayı hemen hemen hepimiz Pisagor Üçgeninden tanıyoruz.
Bu yazımızda Pisagor’un (Pythagoras) tasarladığı bir kupa yada bardak hakkında biraz bilgi vermeye çalışacağım. Bu bardak genellikle “Dikea Koupa” olarak biliniyor. Ayrıca Türkçe’ye çevrildiğinde “Adalet Kupası” olarak tanınıyor.
Yolu Yunanistan‘ın özellikle Samos Adasına düşenler bu adada ki hediyelik eşya dükkanlarından sıklıkla Adalet Kupasını görürler. Bu kupanın ilginç bir özelliği var. Ters bir şekilde duran Çan görünümünde olan bu kupa altı delik olmasına rağmen içindeki asla dökülmez.
Ancak kupaya doldurulan içecek kupanın sınır çizgisini aştığında kupanın içindeki sıvının son damlasına kadar akıp gider. 2 bin 500 yıl önce icat ettiği kupaya Adalet Kupası (Dikea Koupa) ismini veren Pisagor’un belkide bizlere vermek istediği bir mesaj var!
- Hayatta herşeyin bir limiti var! Siz bu limiti aştığınızda her şeyi kaybedersiniz. İnsan yetinmeyi bilmeli.
Web developer
25 Kasım 2016 at 08:23
Adam 2500 yıl önce bunu yapıp ismini “Adalet kupası” koymuş, şimdi ise aynı Fizik prensibini kullanarak kamyonların yakıt deposundan yakıt çalıyorlar. “Adaletin bu mu dünya” demezler mi?
Cüneyt Çağala
25 Kasım 2016 at 18:24
:))